Párhuzamos “családregény”

Posted by

Kaltenbach Jenő

>Olvasom Bayer Zsolt meg Tóta W. levélváltását, vagy mit, az Európa expresszen (meg is osztottam), és az egyikben a Zsóti kicsit családtörténetezik. Leírja, hogy az ősei (akik, ahogy írja, rendes útonállók voltak a Rajna vidékén) hogyan kerültek erre a tájékra. Aztán jön ugye a Rákosi, meg a Kádár kor kommunistáinak a bűnlajstroma, és a Bayer család viszontagságainak a könnyfakasztó taglalása.
Képzeld Zsóti, sorstársak vagyunk (bár úgy tudom az én őseim rendes földművelők voltak nem útonállók), és a nagyszüleim, meg a szüleim kb. ugyanazt a pályát futották be mint a tieid Rákosi meg Kádár alatt. A rokonságom többségét meg marhavagonba pakolták, ès irány a szétbombázott Németország. A nagyapámnak meg olyan peche volt, hogy 6 évet tölthetett az orosz Gulágon, amikor meg azok elengedték (egyébként Adenauer és nem Rákosi közbenjárására), akkor a drága magyar haza még 3 évet építtette vele a tiszalöki gátat.
Éppen ezért Zsóti én felismerek és szívből utálok minden embertelen diktatúrát, autokráciát, az éppen aktuális, bár a korábbiaknál kétségkívül “modernebb” orbánit is, amit te, semmit sem tanulva (vagy mert megéri),, sőt megcsúfolva a párhuzamos családtörténeteinket, gusztustalanul szolgálsz.
Kicsit azért szégyellhetnéd magad, szerintem ha élnének az őseid ők is szégyellnének. Nem is kicsit…

Címkép: Kaltenbach Jenő