Program, vagy mi?

Posted by

Fábián András

>A hírszolgálatok világgá repítették az örömhírt, hogy Orbán Viktor amellett, hogy mind nagyobb intenzitással simogatja a neonácik és a vérraszisták számára egyre kedvesebb buksiját, azért gondol a jövőre is. Leginkább és szokás szerint persze Orbán jövőjéről van szó, és az ehhez szükséges tömegbázis megteremtéséről. Azt nem tudhatjuk, hogy ez a bázis mennyire valós és mennyire virtuális, ugyanis a valós választói akarat már régen nem ismert a közvélemény előtt. Erősen gyanítható, hogy az immár rutinszerűen ismétlődő 2/3 joggal vet fel kétségeket a választások tisztaságát, eredményeinek hogyanját és mikéntjét illetően. De én most nem a választási törvény és a választói magatartás érdekességeiről akarok beszélni. Van arra szakember. Voltak itt nemzetközi ellenőrök is, akik azt tudták megállapítani, hogy lényegében megint minden rendben és különösebb csalás nélkül történt. Ha meg mégsem – kit érdekel?! Az eredmény még a holdról is látszik. Magyarul: tényleg ennyire ostoba nép ez a magyar.

A fenti célzásaim nem csak úgy szálldosnak a levegőben, még ha az úgynevezett „nemzetre” nézve ezek nem is túl hízelgőek. Orbán ugyanis közzétette az elkövetkező évek kormányzati programjának 10 pontját. Nem január tájékán! Most, több mint három hónappal a választások után. A 444.hu szíves közléséből idézem:

  1. Határvédelem,
  2. családalapú társadalom építése,
  3. hadiipar és a hadsereg fejlesztése,
  4. energiaforrásaink diverzifikálása,
  5. a technológiai váltás kihasználása,
  6. a külföldi tőkeáramlás növelése,
  7. a tranzitgazdaságban rejlő lehetőségek kihasználása,
  8. Magyarország politikai stabilitásának megőrzése,
  9. „Stabil szellemi alapok: nemzeti gondolat, nemzeti érzésvilág és kultúra”,
  10. illetve hogy „együtt maradunk és megőrizzük nemzeti ambícióinkat”.

Hát ez ugye elég uncsi, elég gyengécske. Akár a Holdról is jól látható összegben mernék fogadni arra, hogy ezzel a programmal Orbán nem nyert volna választást április 3-án. Sehol egy felvillanyozó rezsicsökkentés, sehol egy pedagógus-béremelés. A jogállamiság helyreállításáról, az EU elvárásainak teljesítéséről szó sem esik.

Ezen mi nem is csodálkozunk. A 10 pont lényege az, hogy Orbán pontosan látja a problémát is és a feladatokat is, csak éppen megoldani nem tudja azokat. Dumálni, hülye rendeleteket gyártan tud, kormányozni nem. A probléma ugyanis éppen az, hogy a megoldáshoz demokráciára és pénzre, sok pénzre lenne szükség. Utóbbit természetesen az Európai Uniónak kellene biztosítania a számunkra. Mivel azonban Orbán Viktor és ennek megfelelően a kormány sem hajlandó a megszabott feltételeket teljesíteni, ezért olyan célokat kell kitűzni, amelyek a rendelkezésre álló viszonylag csekély összegekből megoldhatóak. A többi a hangzatos, néphülyítő propaganda dolga.

Két olyan pont van, ahol egyértelműen pénzre és nem kevés pénzre van szükség: a határkerítés és a határvadász egységek megerősítése, valamint a hadsereg fejlesztése. Ezek azonban csupán Orbánt és oligarcháit tölthetik el sikerélménnyel (értsd: extraprofit!), amellett, hogy a személyes biztonságuk garanciáit is láthatják ezekben a fejlesztésekben. A többi nyolc lényegében megfoghatatlan, illetve egyértelműen az orbáni hatalom és az ideológiai bázis fenntartására és erősítésére irányul. A „családalapú társadalom építése”, a „diverzifikálás”, „kihasználás”, „növelés” megfoghatatlan, számszerűleg ki nem mutatható feladat-meghatározások. Vagyis a választópolgárok által nem számon kérhetőek, viszont propagandaszempontból a lázas tevékenység látszatát keltik. További előnyük ebből következően, hogy nem igényelnek ráfordítást (aki feladatot ad, forrást is biztosítson hozzá!), viszont lehetővé teszik a kedvezményezettek körének további finanszírozását. A lényeg a 8. pontban van megfogalmazva: a politikai stabilitás, értsd Orbán hatalmának megőrzése bármi áron. A 9-10 pont pedig megadja ehhez az eddig már jól beváltnak tűnő ideológiai hátteret: a nacionalizmus erősítése.

Dr. Oláh Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője is azonnal kommentálta ezt a nagyívű „programot”:

Orbán meghirdette Magyarország kitörésének 10 pontját. Nincs szó benne oktatásról, egészségügyről, klímavédelemről, Európáról.
Csodálkozunk?
Nem érti a problémát, nem látja a feladatokat!”

De igen. Nagyon is pontosan látja, mint azt fentebb ki is fejtettük. Mára már az is világos számára, hogy a Fidesz támogatottsága soha nem látott mélységekbe zuhant és ez a népszerűség-vesztés még nem állt meg. Lázasan kapkod tehát, és igyekszik életet lehelni az eddig jól bevált propaganda lufikba. A kerítés ugyanis a migránsáradat ellen kell. A hadiipar fejlesztése nem csak gesztus a NATO-nak, hanem az „ukrán fenyegetés” elleni felkészülés része. A „családalapú társadalom építése” újabb lehetőség az LMBTQ és a „gender-őrület” elleni fellépés magasabb szintre emeléséhez. A többit meg mindenki értse, ahogy akarja. Az oktatás, az egészségügy és Európa eddig sem érdekelte. Előbbiek csak viszik a pénzt nyakló nélkül, az EU meg folyton számon akarja kérni, hogy miért lopják el szemérmetlenül az általuk folyósított támogatásokat.

Nem árultam el tehát nagy titkot, sem látnoki képességekről nem tettem hamis tanúbizonyságot, amikor kijelentettem, hogy ezzel a 10 ponttal Orbán nemhogy választást nem nyer, de még jól ki is röhögték volna. Ahhoz sem kell különösebben nagy jósnak lenni, hogy még mielőtt beindulna az „új rezsicsökkentési program” több kedvező és megnyugtató fejleményről, hatalmas kormányzati sikerekről (pl. sikeres olcsó földgázbeszerzés) fognak tudósítani a kormányzati szócsövek. És az is nyílt titok, államcsőd-veszély ide, fizetésképtelenség oda, hogy újabb piaci hitelforrások feltárására és gigászi hitelek befogadására is készen áll majd a magyar kormány. De sebaj, hiszen tudjuk már, hogy mi „együtt maradunk és megőrizzük nemzeti ambícióinkat”. Nem tudja véletlenül valaki, hogy ez mit jelent?

Címkép: Röhög a Fidesz