Halálos fegyverek

Posted by

 Egy fiatal neonácikból álló hálózat terrorista sejteket hoz létre Európa- és USA-szerte fegyveres támadások végrehajtására – derül ki egy közös vizsgálatból.

Alexander Nabert és Christina Brause (Welt am Sonntag), Bryan Bender (POLITICO) és Nick Robins-Early (Insider). Berlinben, Brüsszelben, Las Vegasban, Münchenben, New Yorkban, Potsdamban és Washingtonban.

Lukas F. 16 éves, karcsú, sötét hajú fiú 2021 nyarán a terroristaképzés részeként egy elhagyatott laktanya területére lép.  A helyszín körülbelül 45 percre van a Berlintől délnyugatra fekvő Potsdam városának központjától. Egykor a Wehrmacht, Németország reguláris fegyveres erői használták a második világháború alatt; később a szovjetek. A közelben tavak vannak, amelyek népszerűek az úszók körében.

Dörrenés visszhangzik az udvaron, tűzgolyó villan. Először egy bomba robban, aztán egy második. Lukas F. mobiltelefonjával filmezi a robbanásokat. Hónapokkal korábban létrehozott egy csoportot több országból származó fiatal neonácik számára, akik úgy gondolják, hogy “faji háborút” vívnak. Online csetjükben Lukas F. – a kiskorú személyazonosságának védelme érdekében használt álnév – ezeket a robbantásokat a csoport tesztjeként írja le.

Lukas F. a világ minden tájáról származó fiatalok hálózatának tagja, olyan tinédzsereké, akik szélsőjobboldali eszméket, náci propagandát és támadásokról készült videókat cserélnek egymással, és eközben olyannyira felbátorítják egymást, hogy néhányan közülük úgy gondolják, fegyvert kell ragadniuk a liberális rend ellen. Több tucat ilyen csoport létezik, amelyek az USA nyugati partvidékétől Nyugat-Európáig és a balti államok legtávolabbi zugaiig terjedő nemzetközi hálózatban kapcsolódnak össze.

 

Lukas F. harcias neonácinak mutatja magát | Welt/Axel Springer Investigation

A csoportok a nemzetiszocialista propaganda által inspirált harcias neveket adnak maguknak. A tagság szempontjából legjelentősebb közülük az, amelyik a Feuerkriegnek, azaz Tűzharcos Hadosztálynak (FKD) nevezi magát. A potsdami Lukas F., aki most 17 éves, nem csak egyszerű követő: saját csoportot hozott létre, amely szorosan kapcsolódik a hálózathoz, és Totenwaffen, azaz Halálfegyverek néven fut.

A Welt am Sonntag, a POLITICO és az Insider riporterei több mint egy éven át nyomoztak a szélsőjobboldali terrorista hálózat belső működésének feltárására. Hamis személyazonosságokat használva hozzáférést szereztek mintegy két tucat csevegőcsoportjához, beszéltek bennfentesekkel, és több mint 98 000 üzenetet, köztük fényképeket és videókat szereztek meg. Ennek során halállistákat, politikusok és újságírók elleni halálos fenyegetéseket, valamint bombakészítési és 3D nyomtatóval fegyveralkatrészek előállítására vonatkozó utasításokat is felfedeztek.

A nyomozás során a szerkesztőségeknek sikerült azonosítaniuk a csoport néhány tagjának valódi nevét, köztük Lukas F. nevét, aki változó álnevek mögé rejtőzött az interneten. Az ő esete jól mutatja, hogy az ilyen fiatal tizenévesek hogyan radikalizálódhatnak annyira, hogy gyilkosság elkövetéséről beszélnek. Az is kiderül, hogy milyen szerepet játszik a hálózat a háttérben, és hogy a biztonsági szolgálatok miért találják olyan nehéznek a feloszlatását.

Az ismerősei köréhez tartozó források szerint Lukas F. Fehéroroszországban született. Édesanyja fehérorosz, édesapja német származású kazah. A család Potsdamba költözött, amikor Lukas F. kisgyermek volt; később még két fiú született. Lukas F. még most is az egyikükkel osztja meg a hálószobát a szülői házban, egy Potsdam központjában lévő bérházban. Lukas F.-ről gyermekkori fotók vannak az interneten, amelyeket a rokonai töltöttek fel. Születésnapok műanyag partis poharakkal, családi nyaralás Lengyelországban, büszke nagyszülők. Az egyik ilyen fotón Lukas F. egy katonai járművön ül egyik testvérével és az apjukkal, és egy forrás szerint a család egy fehéroroszországi nyaralás során lőtéren járt, ahol a fiúk is részt vehettek a lövöldözésben. A családnak még mindig vannak rokonai Fehéroroszországban, és vannak arra utaló jelek, hogy ott is van házuk. Lukas F. egyszer azt írta, hogy ott tart egy fegyvert, ami egy másik hozzá közel álló személy szerint a család légpuskája volt.
Lukas F. apjával és testvérével egy fegyverbemutatón | Welt/Axel Springer Investigation

Potsdamban Lukas F. egy középiskolába járt, ahol a tantestület több tagja szerint nem a szorgalmáról volt híres. Egyszer azonban önkéntesként kalauzolt egy iskolai kiállításon, mondják. A kiállítás a szélsőjobboldali szélsőségekről szólt, és Lukas F. feladata az volt, hogy végigvezesse a látogatókat a szélsőjobboldali szimbólumokat bemutató termen.

Egy forrás szerint Lukas F. már ekkor is gyakran ült a számítógépe mellett, és sok időt töltött a Discordon, a videojátékok rajongóinak közösségi platformján. Ott ő és a hozzá hasonlók zaklatták a melegeket és leszbikusokat. 15 éves korában Lukas F. iskolai kiránduláson vett részt a Sachsenhauseni koncentrációs táborban. Az ilyen látogatások célja az volt, hogy a gyerekekkel megismertessék a náci kegyetlenkedéssel és figyelmeztessék őket a náci ideológia veszélyeire. Ám, ahogyan testvére később a riportereknek elmondta, Lukas F. számára a koncentrációs tábor látogatása fordulópontot jelentett. Amikor hazaért, a számítógépén lévő nyitóképet horogkeresztre változtatta.

Lukas F. később azt írta, hogy 14-15 éves korában tudatosult benne először a “gyűlölet”. “Eleinte nem akartam [sic], elfogadni, hogy nemzetiszocialista vagyok. De most már küzdök ezért”. A csetcsoportjában a holokausztot “tisztogatásnak” nevezi, és azt írja, hogy nem érti, hogyan gondolhatják az emberek, hogy ez nem történt meg valójában: “Ez a valóság és ez az igazság”. Egy bizonyos ponton Lukas F. létrehoz egy profilt egy orosz közösségi hálózaton. Profilképén álcázva van, arcát koponyamaszk takarja. Oldala tetejére azt írta: “Vérfürdővel borítsuk be a világot”. Szülei “barátok” vele ezen a hálózaton, bár nincs okunk feltételezni, hogy osztják fiuk nézeteit. “Sajnos apám kommunista” – írja Lukas F. egy helyen.

Az amerikai ideológus

Ahhoz, hogy megértsük, mi játszódhat le a Lukas F.-hez hasonló fiatalok fejében, vissza kell tekintenünk néhány évet az Atlanti-óceán túloldalára, az Egyesült Államok Colorado államába, a most 69 éves James Mason hazájába. Mason mindössze 14 éves korában csatlakozott egy amerikai náci párthoz. Két évvel később már az igazgatója meggyilkolását tervezgette, bár végül nem hajtotta végre. Abban a hálózatban, amelynek Lukas F. is tagja, Mason  “Ostrom” című könyvét kötelező olvasmánynak tartják. Sok fiatal szélsőjobboldali szélsőséges számára még Hitler “Mein Kampf”-jánál is fontosabb. Könyvében Mason a liberális társadalom polgárháborúba taszítására szólít fel. Ehhez nincs szükség tömegszervezetek létrehozására, írja: elég, ha egyéni merénylők vagy apró sejtek hajtanak végre támadásokat az infrastruktúra, a politikusok vagy a kisebbségek tagjai ellen. Ez káoszt eredményez, és előkészíti a terepet egy szélsőjobboldali forradalomnak.

Az amerikai James Mason | Welt/Axel Springer InvestigationMason és eszméi az elmúlt években számos követőre tettek szert: csoportokra, sejtekre és egyénekre Európában, Kanadában és az Egyesült Államokban. A szélsőségességkutatók ezt a stratégiát “militáns akcelerációnak” nevezik. Thomas Haldenwang, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal elnöke az újságíróknak elmondta, hogy az “Ostrom” egyre inkább teret nyer Németországban is. “Különösen a fiatalok, néhányan közülük még kiskorúak, követőkké válnak. Már nem ritka, hogy kiskorúak erőszakot szorgalmaznak, vagy akár maguk is erőszakos cselekményeket terveznek”. Az ideológiához köthető támadások listája évről évre bővül. Ide tartozik a 2016-os tömeges lövöldözés a müncheni Olympia bevásárlóközpontban, valamint a 2019-es támadás egy zsinagóga és egy kebabbolt ellen Halléban. A támadókat a hálózati beszélgetésekben hősként dicsőítik, és az áldozataik számát versennyé alakítják, és azt nyilvánítják győztesnek, aki a legtöbbet öl.

Fegyvergyár a hálószobában

2020 nyarán, néhány hónappal a Sachsenhausenben tett látogatása után Lukas F. elhagyja a potsdami gimnáziumot, és szerződéses tanulónak áll. 2020 novemberében a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson létrehoz egy csevegőcsoportot, amelyet Totenwaffen-nek nevez el. Tagjai között van néhány hasonlóan gondolkodó személy, akikkel a Discord és a Roblox játékplatformokon ismerkedett meg. Lukas F. lesz a csoport vezetője – a Führer. 2020 novembere és 2021 májusa között közel 100 felhasználó küld üzeneteket a Totenwaffen csoportba. Sokan különböző országból, többek között Észtországból, Franciaországból és az Egyesült Államokból érkeznek, és angolul csevegnek egymással. Olyan neveket adtak maguknak, mint Maschinengewehr [Géppuska], Kriegsmann [Háború embere] és Joseph Goebbels Gaming.

Lukas F. horogkeresztes karszalagot készít szórófejes palackokból | Welt/Axel Springer Investigation

Ezek a tinédzserek továbbléptek a videojátékokon. November vége felé Lukas F. azt írja: “Emlékszem, amikor azt mondtam, hogy csináljunk [sic] egy igazi terrorista csoportot belőle”, és hozzáteszi, hogy “több csoporttag szavazott az ötlet mellett, mint ellene”. Ugyanezen a napon egy Edward kódnevet használó fiú egy fotót posztolt a chatre. A képen egy MP40-es géppisztoly volt látható, amely egy laminált padló felé mutatott. Ez volt a hitleri Wehrmacht által használt szabványos fegyver. A digitális nyomokból Edwardot Romániában élő neonácinak lehet azonosítani. A 2020-as év végén még csak 13 éves. Egy ideig úgy tűnik, hogy Lukas F. egyfajta legjobb haverja, lélekben öccse. Ő és egy magát “gázzsidóknak” nevező, látszólag 11 évesnek tűnő lengyelországi felhasználó az elsők között csatlakoztak Lukas F. csetcsoportjához. Később Lukas F. a Totenwaffen csoportot “tinédzser szervezetként”, egyfajta junior egységként fogja jellemezni. Hamarosan a csoport új tagjainak esküt kell tenniük, amelyben megesküsznek, hogy engedelmeskednek a vezetőség utasításainak. Ez nem egy fáklyafénynél tartott ünnepélyes ceremónia formájában történik, hanem csak egy egyszerű cset-üzenet, másolás és beillesztés. Az új tagoknak nyilatkozniuk kell arról is, hogy olvasták-e Mason “Ostrom” című könyvét. Azok számára, akik nem, a hangos változatot megosztják a chatben. A könyv 22 óra és 33 perc hosszú.

 

Az észtországi “parancsnok” 11 éves korában alapította a “Tűzharcos Hadosztályt” | Welt/Axel Springer nyomozás

Egyenlőtlen küzdelem

Az állami hatóságok számára ez nem egyenlő feltételek mellett zajló harc. A csoportok eltűnnek, hogy aztán újra felbukkanjanak. A csoportneveket és álneveket újra felhasználják. A csoporttagok közötti kapcsolatok kevésbé a merev szervezettség, mint inkább a közös ideológia termékei. A hálózat ereje abban rejlik, hogy nem egy állandó csoportról van szó, hanem egyszerűen egyének laza csoportjáról, akik a világ bármely pontján tartózkodhatnak. Mindössze egy számítógépre, egy mobiltelefonra és egy hálószobára van szükségük. És minden, ami közös bennük, az az ideológiájuk és a gyűlöletük: a zsidógyűlölet, a politikusgyűlölet, az újságírók gyűlölete.

Az európai bűnüldöző ügynökség, az Europol szerint ez az egyértelmű hierarchiától az egyének laza csoportosulása felé való elmozdulás teszi olyan nehézzé e csoportok üldözését: “Ezekben az összetett helyzetekben egyénekkel kell foglalkoznunk, mivel egy vagy két, saját kezdeményezésre cselekvő egyén valódi fenyegetést jelenthet”.

 

Lukas F. bombákat tesztelt a laktanyában | Welt/Axel Springer Investigation

 

Miro Dittrich a szélsőjobboldali terrorizmus szakértője a berlini Center for Monitoring, Analysis and Strategy (Megfigyelési, elemzési és stratégiai központ) munkatársa, amely rendszeresen figyeli a szélsőjobboldali kommunikációt a Telegramon. Elmondása szerint évekbe telt, mire a hatóságok elkezdték komolyan venni a digitális tereket, és még most is hiányoznak a bűnüldöző szervek. Ez lehetővé tette, hogy a szélsőjobboldali terrorista szubkultúra akadálytalanul fejlődjön – egy olyan szubkultúra, amelyhez kiskorúak is könnyen hozzáférhetnek. “A fiatalok sokkal korábban kezdenek radikalizálódni” – mondja. “14 vagy 15 éves korukra gyakran már eljutnak a gyűlölet spiráljának végére”. A James Mason által javasolt, lazán összekapcsolt sejtek és magányos farkas támadók stratégiáját a tizenévesek könnyen megvalósíthatják.

A demokráciákban felmerül a büntethetőségi korhatár kérdése is: az észt hatóságok nem tudták felelősségre vonni a Feuerkrieg Division (FKD) fiatal “parancsnokát”, mert csak 13 éves volt. Miután a rendőrség 2020 februárjában meglátogatta a fiút, az FKD bejelentette feloszlatását.

Egy évvel később azonban ismét felbukkant, mind propagandaplakátokon és szórólapokon, mind a Telegramban. Most már új vezetője volt, egy másik észtországi tinédzser, aki továbbra is a “Parancsnok” álnevet használta. Mindenki lecserélhető.

A Vasparancsnokság

2021. május 8-án reggel 5 óra 45 perckor Lukas F. azt írja a csoportjában, hogy éppen járőrözött. Megoszt néhány fotót a Totenwaffen propagandaplakátjairól, amelyeket ő ragasztott ki. Az egyik egy névsorból áll: Transzneműek jogaiért kampányoló zsidó aktivisták. Felette a “Halál a zsidókra” felirat. Az egyik ilyen plakátot a régi iskolája elé akasztotta, amelyet körülbelül egy évvel korábban hagyott el. Másnap reggel, amikor a személyzet felfedezi a plakátot, feljelentik, és jön a rendőrség. A rendőrségnek most már van egy aktája a Totenwaffen csoportról, de úgy tűnik, egyelőre nem tudják, hogy Lukas F. volt az, aki kiakasztotta.

Kevesebb mint két héttel később Lukas F. a potsdami szülői házába rendel egy adag vegyszert: egy kiló ként, 250 gramm magnéziumport és hasonlókat, amelyeket kevesebb mint 60 euróért vásárolt az Amazonon. Ezekből a vegyszerekből fogja elkészíteni a bombákat, amelyeket később az elhagyott katonai telepen tesztel.

Néhány nappal azután, hogy Lukas F. a Totenwaffen-chaten közzéteszi a vegyszereiről készült fotókat, új koalíciót jelent be: “Örülök, hogy a Feuerkrieg hadosztály(FKD) a mi oldalunkon áll, Sieg Heil a szövetségünknek!” De ez még nem minden: az FKD új “parancsnoka” a Totenwaffen-csoport tagja, és nyomozásunk során kiderült, hogy közvetlen kapcsolatban állt Lukas F.-vel. A kérdéses időben az FKD egyfajta terrorista ernyőszervezetet hozott létre “Vasrend” néven. Egy 2021-es belső dokumentum, amelyet a nyomozást végző riporterek láttak, 11 csatlakozott csoport logóját tartalmazza. Magukat “nemzetiszocialista koalícióként” írják le.

Egyikük  Lukas F.’Totenwaffenje.

A Vasrend csoportjainak sok tagja több chatcsoportban is aktív; ez egy laza hálózat, és a határok elmosódnak. Lukas F. például a koalíció egy másik tagjának, az Inject Divisionnek is posztol. Az Inject Divisiont egy texasi alapította, akit 2021 májusában letartóztattak, mert terrortámadást tervezett egy Walmart áruház ellen.

Lassú nyomozás

Később Lukas F. azon kezd el gondolkodni, hogyan tudna ő is lőfegyverhez jutni. Egy fegyverkereskedő két fegyverről küldött neki fotókat, és ő felteszi őket a chatre.

“Első vagy második?” – kérdezi. “Ha az elsőt szerzed meg, szerezz be néhány tartalék tárat is” – írja Edward. 2021 nyarán a brandenburgi rendőrség egy másik hatóságtól kap fülest. Röviddel ezután a rendőrök átkutatják a család lakását, és lefoglalják Lukas F. laptopját és mobiltelefonját, valamint egy náci pártzászlót és a bombakészítési kísérletből nyilvánvalóan megmaradt vegyszereket. A rendőrök Lukas F.-et a rendőrőrsre viszik, kihallgatják, majd elengedik. A készülékek lefoglalása azt jelenti, hogy Lukas F. többé nem tud hozzáférni a chatcsoportjaihoz. Edward lép a Totenwaffen élére. 2021 őszén ő is eltűnik – a csoport többi tagjával együtt. A különböző szélsőjobboldali chatszobákban az a pletyka terjed, hogy Edward édesanyja egyszerűen elvette a mobiltelefonját.

.

Coleman Thomas Blevins (jobbra) Texas, az “Inject Division” főnökewas. Letartóztatták 2021 májusában.  Welt/Axel Springer Investigation

 

 

A nyomozás aztán hónapokig elhúzódik. A riporterek kutatásaiból kiderül, hogy a cikk írásakor a rendőrség még mindig nem biztosított semmilyen bizonyítékot a helyszínen, ahol Lukas F. felrobbantotta a bombákat. Az egyik bomba egy betonalapzatot tört darabokra, amely még mindig ott van. Az iskolát pedig, ahová Lukas F. egy este visszatért, a rendőrség soha nem figyelmeztette a potenciális veszélyre, pedig a szélsőjobboldali szcéna már több iskolai támadót is kitermelt.

Tavaly augusztusban például a svédországi Eslöv város egyik iskolájában egy 15 éves fiú hasba szúrt egy tanárt. Idén januárban a dél-svédországi Kristianstad egyik iskolájában egy 16 éves fiú szintén késsel megsebesített egy tanárt és egy diáktársát. A két tinédzser kapcsolatban állt egymással – és a svéd nyomozások dokumentumaiból kiderül, hogy ugyanolyan körökben mozogtak, mint Lukas F. Mindketten csőre húzott sálakkal álcázták magukat, amelyekre alsó állkapcsokat nyomtattak. Ezt a maszkot a Lukas F. körüli hálózat és a tágabb szcéna számos tagja használta. Egyszerre azonosítója és leplezője viselője identitásának.

A Bundestag baloldali párti képviselője, Martina Renner kérdésére adott válaszból kiderült, hogy a Német Szövetségi Köztársaság Közös Szélsőség- és Terrorizmusmegelőzési Központja, amely a titkosszolgálatokat és a rendőrséget foglalja magában, tavaly négyszer, 2022-ben pedig ismételten tárgyalt a Totenwaffen csoportról. Ezeknek a megbeszéléseknek a tartalma szigorúan bizalmas volt.

Letartóztatások azonban máshol történtek: Egy észt hírszerzési jelentés szerint a balti országban 2021 októberében letartóztattak két, a Feuerkrieg hadosztályhoz köthető fiatalembert. Az újságírók által megszerzett információkból kiderül, hogy egyikük a második “parancsnok”. Két amerikai ezután átveszi a csoportot, egy holland pedig egy ugyanilyen nevű szakadár csoportot hoz létre.

2021 decemberének végén, amikor a nyomozás még mindig tart, Lukas F. ismét felbukkan a hálózat csevegőcsoportjaiban. Megpróbál kapcsolatba lépni a Feuerkrieg részleggel, és bebocsátást kér egy belső csevegésbe. A riporterek láttak egy privát üzenetet, amelyet akkoriban küldött egy bizalmas társának: “Nagy terveim voltak és vannak a Totenwaffennel kapcsolatban”.

2022 elején Lukas F. mobiltelefonját és laptopját visszakapja.

A nyomozásba bevont brandenburgi hatóságok mindezzel kapcsolatban nem hajlandóak válaszolni az újságírók kérdéseire. “A sajtó tájékoztatáshoz való jogát” – írja a helyi főügyész – “korlátozzák az érintett személyek érdekei, amelyek elsőbbséget élveznek és védelemre jogosultak”.

Az interjú

2022 márciusában a riporterek felveszik a kapcsolatot Lukas F.-vel. Ő azt írja, hogy nem akar személyes találkozót, de a riporterek elküldhetik neki SMS-ben a kérdéseiket.

Így az üzenetek oda-vissza járnak, először egy egész napon át, majd több héten keresztül. Azt írja, hogy együttműködött a rendőrséggel, amikor házkutatást tartottak nála, és hogy “sajnos” megadta nekik a jelszavait – “mert az anyám nyomást gyakorolt rám”. De legalább most már tudja, hogyan “bújjon el a kormány elől” – írja.

Nem rejtőzik azonban túl sikeresen: áprilisban megrendeli Theodore Kaczynski, az “Unabomber” 35 ezer szavas kiáltványának egy példányát, aki 1978 és 1995 között legalább 16 csomagbombát küldött szét az Egyesült Államokban, három ember halálát okozva. Ugyanebben a hónapban Lukas F. a teljes nevét használva hagy egy kritikát a kiáltványról az interneten…..

A brandenburgi ügyészség ekkor még nyomoz ellene, de nem tesz semmit. Szerintük nem jelent közvetlen veszélyt.

Lukas F. az újságíróknak írt szövegeiben azt írja: “Sok mindenre felkészültem”.

Hogy mennyire?

“No comment.”

Megváltozott azóta?

“No comment.”

Arra a kérdésre, hogy miért posztol még mindig a régi chatekre, így válaszol: “Ismerek néhány embert, nagyon kedvesek, kedvelem őket”. Azt írja, hogy ő “nacionalista”.  Azt írja, hogy talán megpróbálkozik a jogi aktivizmussal, esetleg belép egy pártba. Azt írja, hogy mindig mindent magának kellett rendeznie: Még a rendőrségi vallomását is ügyvéd jelenléte nélkül tette meg.

Mi lesz, ha vádat emelnek ellene?

“Akkor nekem annyi.”

Újabban a nemzetközi nyomozóhatóságok között is van némi mozgás: Nem sokkal 2022 húsvétja előtt Dániában letartóztattak egy 15 éves fiút, akit azzal vádoltak, hogy a Feuerkrieg Division tagja volt. Nagyjából ugyanebben az időben a hálózat több kulcsszereplője eltűnt, és a propagandacsatornák elhallgattak. Azóta számos csevegésben kicsit kevesebb aktivitás tapasztalható. A mozgalomban résztvevők feltételezik, hogy több társukat egyszerre tartóztatták le, az Egyesült Államokban, Hollandiában.

De már régen új csoportok alakultak.

Otthoni látogatás

Idén május végén a riporterek becsöngetnek egy Potsdam központjában lévő lakóház nyolcadik emeletén lévő lakásba. Az ajtót Lukas F. szülei nyitják ki. Az édesanyja egy vékony nő, aki sokat mosolyog, de keveset beszél. Az apja sportmárkás pólót visel, és csak ő beszél, azt követelve, hogy megtudja, kik ezek az emberek, és miért jelentek meg bejelentés nélkül. A riporterek elmondják neki, hogy tudnak a rendőrségi házkutatásról. És hogy beszélni akarnak Lukasszal.

“Mi már beszélgetünk egymással” – mondja az apja – “de rendben van” – és eltűnik a lakásban. Egy pillanattal később Lukas F. megjelenik az ajtóban. Most tizenhét éves, vékony, szinte vézna. Szemei lefelé merednek, sötét haja a füléig ér.

“Nem érdekel” – mondja, és becsapja az ajtót. Utána sms-t küld a riportereknek, hogy soha többé ne jöjjenek vissza.

A szülei aznap sem szólnak semmit. Később írásban utasítják vissza a riporterek találkozóra vonatkozó kérését, bár néhány kérdésre válaszolnak sms-ben. Ezekben a válaszokban Lukas apja azt mondja, hogy fia a pubertás és a körülmények áldozata. Minimalizálja a dolgot: “Soha nem ártott senkinek”. Lukas édesanyja oroszul válaszol, azt mondja, hogy megdöbbent, elborzadt, és nem érti, hogyan történhetett mindez.

A család több tagja elmondja, hogy aznap korábban veszekedtek, és hogy az apa kidobta Lukas náci irodalmát, köztük a “Mein Kampf”-ot, mondván, hogy az hülyét csinál belőle.

Június elején a brandenburgi hatóságok intézkednek. Egy különleges rendőri egység letartóztatja Lukas F.-t a szülei lakásában. Most börtönben van valahol Märkisch-Oderlandban. Az állambiztonsági szolgálat veszélyesnek minősítette, olyan személynek, aki valós veszélyt jelent a közvéleményre. A hatóságok még vizsgálódnak. Azzal gyanúsítják, hogy “súlyos, állam elleni erőszakos cselekményre” készült, vagyis terrortámadásra.

Röviddel ezután a riporterek írnak Lukas F.-nek a börtönben, és újabb lehetőséget kínálnak neki, hogy nyilatkozzon. A levél válasz nélkül marad.

Az elmúlt hónapokban szélsőjobboldali tizenévesek új bandája alakult Brandenburgban. Bázisuk egy elhagyatott ház, ahová bejutottak. Úgy üdvözlik egymást, hogy jobb kezük ujjait L betűvé formálják, és azt kiáltják: “Free L”: Szabadságot Lukasnak.

Ez a nyomozás a POLITICO, az Insider és a Welt am Sonntag  újságírói együttműködésének eredménye, akik az Axel Springer Investigations néven dolgoznak együtt. A riporterek hamis személyazonosságokat használtak, hogy beszivárogjanak a hálózatba. Beszéltek bennfentesekkel, tudósokkal, terrorizmus-szakértőkkel, titkosszolgálatokkal, biztonsági hatóságokkal és a hálózat vezető személyiségeivel, valamint családtagjaikkal is. Paula Kirby fordított német nyelvből, és a POLITICO szerkesztette.

DeepL Translate