A Politico: Orbán új mélypontja

Posted by

Suzanne Lynch, Jakob Henke Vela, Zoya Sheftalovich

ORBÁN VIKTOR TÚL MESSZIRE MENT? Ez a kérdés járja ma reggel a köröket, miközben egyre több kritika éri a magyar államfő legújabb tirádáját – ezúttal azt állította, hogy Magyarország nem válhat “vegyes fajú” országgá.

Túl messzire ment: Úgy tűnik, még a leghűségesebb tanácsadóinak is elegük van. Kedden Hegedüs Zsuzsa, egy régi tanácsadója felmondott, és éles hangon utasította vissza régi főnökét, nácihoz hasonlítva őt. “Nem tudom, hogyan nem vette észre, hogy az Ön által elmondott beszéd tisztán náci gyalázkodás, amely méltó Joseph Goebbelshez” – írta lemondólevelében Hegedüs, utalva Adolf Hitler főpropagandistájára.

Nyilvános harc: Órákon belül Orbán Viktor közzétette saját levelét, amelyben azt állította, hogy “zéró tolerancia politikát” folytat az antiszemitizmussal és a rasszizmussal szemben – írja a POLITICOban Lili Bayer. Hegedüs egy második levéllel vágott vissza, amelyben a szülei magyar holokauszt-túlélőként szerzett tapasztalataira hivatkozott. Szerinte mások azért haltak meg, mert túl sokan hallgattak, amikor a gyűlölet először jelentkezett.

Náci utalás: Orbán kirobbanó beszédének kritikája nem állt meg. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetője szerint “ellentétes azzal a gyakorlattal, amely biztonságot adott a zsidó közösségeknek”, és találkozót kért a magyar vezetővel.

Rossz forma: Nem ez az első eset, hogy Orbánt és a Fidesz pártját antiszemitizmussal hozzák összefüggésbe. A párt megszállott bosszúhadjárata a magyar származású Soros György, a demokráciapárti filantróp ellen sokak szerint antiszemita toposzokat terjesztett.

Nem szórakozott: Románia, ahol Orbán Viktor szombaton elmondta a beszédet, szintén dühösen reagált, Bogdan Aurescu külügyminiszter “elfogadhatatlannak” minősítette a megjegyzéseket. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a POLITICO-nak azt mondta, hogy Orbán “civilizációsértést követett el azzal, hogy azonosult a fehér fajgyűlölők ideológiájával”.

Összefoglaló: Ha lemaradtál volna róla, itt van, amit Orbán – az EU egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője és az Európai Tanács teljes jogú tagja – mondott. Azzal érvelve, hogy a nem európaiakkal keveredő európaiak “kevert fajú” embereket hoztak létre, azt mondta: “Hajlandóak vagyunk keveredni egymással, de nem akarunk kevert fajú népekké válni”, hozzátéve, hogy azok az országok, ahol ez megtörtént, “már nem nemzetek”.

Quelle surprise: Az Európai Bizottság szóvivője újságírói kérdésre válaszolva hétfőn azt mondta: “Az Európai Bizottság nem akarja, hogy az Európai Uniót a nemzetek közötti egyenlőtlenségek jellemezzék: “Soha nem kommentáljuk azt, amit európai politikusok mondanak”, ehelyett az EU alapító szerződéseiben felsorolt értékekre mutatott rá, köztük arra a jogra, hogy senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés faji vagy etnikai származás alapján. A Bizottság kitérése a kérdés elől nem meglepő, hiszen az EU évek óta szemet huny Orbán bohóckodásai felett.

Egyre merészebb: Magyarország volt – ismét – az egyetlen ország, amely ellenezte a keddi Energiaügyi Tanács ülésén elfogadott gázmegállapodást (erről bővebbenkésőbb), ami azt jelzi, hogy Orbán Viktor áprilisi, választási győzelme óta kormánya mennyire felbátorodott. Ez Budapest legutóbbi erőfeszítése az uniós döntéshozatal megakadályozására, miután a hatodik orosz szankciócsomagot is feltartotta, és az utolsó pillanatban akadályozta meg a minimális társasági adócsomagról szóló tárgyalásokat.

Hatáskör: Az EU vonakodása Orbánnal szemben annál is inkább rejtélyes, mivel jelentős befolyással rendelkezik Budapest felett. Mivel Brüsszel visszatartotta a világjárvány helyreállítására szánt milliárdokat, Magyarország állítólag közel áll ahhoz a megállapodáshoz, hogy a jogállamisággal kapcsolatos aggályok orvoslásával felszabadítsa a forrásokat. A gyengülő valutával és a megélhetési költségek miatti tiltakozásokkal szembenézve Magyarországnak nagyobb szüksége van erre a pénzre, mint valaha.

VIKTOR ÉS TRUMP: A magyar miniszterelnök a romániai tűzvihar után az európai jobboldali populizmust az Egyesült Államokba is elhozza, ahol a jövő hónap elején a texasi Konzervatív Politikai Akciókonferencián (CPAC) tart beszédet. Orbán Viktor az amerikai konzervatív naptár egyik főszereplőjének számító republikánus rendezvényen lép színpadra Donald Trump volt elnökkel, az esemény sztárfellépőjével együtt.

MOST OLVASSA EL EZT – TINI TERRORHÁLÓZAT: Orbán Viktor beszéde egy olyan időszakban hangzik el, amikor az antiszemitizmus és a neonácizmus újjáéledt Európa-szerte és az Egyesült Államokban. A POLITICO, a Welt am Sonntag és az Insider ma reggel megjelent kötelező írásában feltárja, hogy fiatal neonácikból álló hálózat terrorista sejteket hoz létre fegyveres támadások végrehajtására. A “Halálfegyverek” című közös nyomozás berlini, brüsszeli, Las Vegas-i, müncheni, New York-i, potsdami és washingtoni tudósításokkal vezet be a hálózatba. Az Újnépszabadság közli a cikk magyar nyelvű változatát.

Translated with http://www.DeepL.com/Translator (free version)