Egyszer kipcsak, máskor árja hóember

Posted by

Tóta W. Árpád

Kedves Zsolt, egykori szerzőtársam!

Kinek szabad és kinek nem? – teszed fel a kérdést, miután Daniel Freund észrevételezte, hogy aljas, hazug, nyomorult, becstelen német fasznak nevezted. Megnyugtatlak: neked is szabad, nekem is, csak én ennél tartalmasabban szeretem kifejezni magam, mert különben úgy néznék ki, mint egy toporzékoló ovis.
Neked az a bajod a német úrral, hogy kritizálja a pártodat, nekem meg Orbánnal az, hogy, hogy hülyeségeket beszél és árt az országnak, és meg is magyarázom. Hiszen nyilván ostobaság az Egyesült Államok árnyékában a fajkeveredéstől rettegni. Értelmetlen előadni a Türk Tanácsban a kipcsakot, aztán postafordultával Romániában az árja hóembert. Még a saját koordinátarendszerében sincs értelme. Pláne hülyeség ekkora büdös bunkónak lenni, amikor amúgy mentőövért könyörgünk. Már odaszart a küszöbre, már bekopogott papírért, és most még meg is mutatja a seggét. Erről szól a cikk, kedves barátom, általában így néz ki egy cikk, ha nem csak lapátoljuk egymásra az indulatokat, ahogy te teszed már régóta.
Apró helyesbítés, mert véletlenül elfüllentetted magad: az a kitétel, hogy “Amelyik ezt nem teszi, az bigott idióta, illetve nőgyűlölő; és nem a magzatok élete érdekli, hanem a fejében zümmögő hangok” – nem a “nem abortuszrajongókra” vonatkozott (abortuszrajongók amúgy nincsenek), hanem azokra az ájtatos manókra, akik ógnak-mógnak az abortuszok miatt, de a fogamzásgátlás segítéséről hallani sem akarnak. Ez is úgynevezett logika, érvelés – nem árt, ha írni kezd az ember.
De nyugi: szabad. Neked is, nekem is. Alkotmányos jog. Sose vitattam el a szólás szabadságát se minisztertől, se püspöktől, se udvari bolondtól, és veled ellentétben azt se üzentem, hogy a pofáját fogja be, vagy hogy be kellene verni. Csak fenntartom a jogot, hogy kiröhögjem és minősítsem. Ez az az Európa, amit annyira sirattok.

Volt neked lehetőséged közvetlenül is vitatkozni velem. Két forduló után elfogytál és elkullogtál. Itt a termés, lapozgasd, bátor harcos. Legalább megpróbálhattál volna helytállni. Maradhatott volna utánad más is, mint egy rakás csula.

Címkép: Orbán Bécsben. Egy idegen Nyugaton