Ezentúl kéthetente óvja meg Magyarországot szinte mindentől az Orbán Viktor vezette Védelmi Tanács

Posted by

Az elhúzódó ukrajnai háború és a nyomában járó európai gazdasági válság, valamint a fokozódó migrációs nyomás miatt a következő években különös figyelmet kell fordítani Magyarország biztonságának és szuverenitásának megvédésére – hangsúlyozta Havasi.

Mint kiderült, ez a kormányon belül működő „különös hatáskörű” politikai döntéshozó fórum foglalkozik majd többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztésekkel és jelentésekkel.

Bár a Népszava is beszámolt arról május végén, hogy jelentős átalakuláson ment át a korábban Nemzetbiztonsági Kabinet néven működő testület, most kiderült:

A korábbi elképzelésekkel szemben mégiscsak helyet kapott abban Rogán Antal.

Így a Védelmi Tanács elnöke a miniszterelnök, titkári posztot is betöltő nemzetbiztonsági főtanácsadó, tagja a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter.

A Védelmi Tanács ülésén állandó meghívottként részt vesz a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára. Szükség szerint, de legalább kéthetente üléseznek, és rendkívüli ülés összehívását bármely tag kezdeményezheti.

Orbán ejtette Rogánt, Pintér helyett magához vonta a Védelmi Tanács vezetését – A Nemzetbiztonsági Kabinetet felváltó belső csúcsszervben még a belügyminiszter is…

Megjelent a Népszava Belföld rovatában és az Új Hétben

Címkép: A Védelmi Tanács alakuló ülése a Karmelita kolostorban | Fotó :Benkő Vivien Cher | Forrás: MTI