A magafajtákról

Posted by
Parászka Boróka
>Sokakat hallok dilemmázni, kell-e reagálni Orbán fajelméletes szövegére. Merthogy – hangzik a gumicsont érv – ez gumicsont.
Ez a rendszer, amelynek a lényegét valóban ez a fajelméletes szöveg mutatta meg ,az elnyomásra és a megbélyegzésre épül. A kulturálisan saját és nem saját szembeállítására. A magyar és nem magyar szembeállítására. A szegények megbélyegzésére. A cigányok jogfosztására. A melegek üldözésére. A politikailag ellenségnek bélyegzettekére. A körön belüliek és kívüliek szembeállítására. A határon inneniek és túliak szembefordítására. Ez a rendszer a leszámolás rendszere.
Nem lehet szelekítven reagálni, és nem lehet részlegesen szolidárisnak lenni. Mert minden részlegesség, minden elhallgatás ezt a rezsimet erősíti, amely kussolásra, részrehajlásra és elvtelen kompromisszumokra kényszerít.
Addig is fog fennállni, amíg ezek a különalkuk is léteznek.
Akkor fog megbukni, ha az irracionális gyűlöletkeltés ellen a legtisztább és legkövetkezetesebb észszerűséggel fordulnak szembe az emberek.
A magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva – védekezik Orbán Viktor a védhetetlen tusványosi beszéde kapcsán. Ő például nem tudja, mi a tiszta észszerűség. A tiszta logika azt diktálja, hogy a fajelméletes náci szöveget nem lehet a fajtára hivatkozva mentegetni, magyarázni. Minden, ami a fajtára hivatkozás az bizony az, aminek látszik, akár magafajta, akár nem. Ezt Orbán Viktor úgy látszik már képtelen megérteni. Egészen biztos, hogy sok-sok magyar állampolgár nálánál jobb képességekkel, ízléssel, és sokkal tisztább erkölccsel rendelkezik.

Címkép: A Hetek fotója