Lemondott Orbán legrégebbi tanácsadója

Posted by

Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt kedden benyújtotta lemondását Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott, írja a hvg.hu. A szociológus a lapnak megerősítette döntését, és elküldte a lapnak a miniszterelnöknek írt levelét, melyben a többi közt azt írta
“Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.

„Amiben (…) mindeddig biztos voltam, ezért álltam ki rendszeresen melletted, amikor ilyen vádakkal illettek (…), hogy az antiszemitizmus olyan távol áll tőled, mint Makó Jeruzsálemtől.

Amúgy ezt a véleményemet máig fenntartom, annak ellenére, hogy már a parlamenti határozat, ami utána Tusványoson egy nyíltan fajgyűlölő beszéddé fajult, ami akár Goebbelsnek is tetszett volna, túlment a vállalhatóság határán – fogalmazott. Egyúttal jelezte, hogy szerinte a vállalhatatlanság határát már a „homofób” törvény is túllépte, de mégis folytatta a felzárkóztatási programmal kapcsolatos megbízását.

Levelét azzal zárta: „Nagyon remélem, hogy bárminek tudható be, ez a tusványosi, a legvérmesebb fajgyűlölőknek is tetszeni tudó beszéd csak egy kisiklás volt, és a továbbiakban, bár nélkülem, de vissza fogsz tudni térni egy számomra már régen túl autokrata, túl radikálisan EU és migránsellenes álláspontra, és így lemosod magadról legalább a ma már a nyugat-európai szélsőjobboldal számára is vállalhatatlan, nyíltan fajgyűlölő politikát hirdető miniszterelnök vádját; ami, legalábbis számomra, szöges ellentétben áll azzal a Viktorral, aki 2002 novemberében beállított hozzám és akivel egészen 2013-ig öröm volt együtt dolgozni.”

Hegedüs a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben adott tanácsokat Orbán Viktornak a 2010-es kormányalakítástól.

Orbán Balázs államtitkár kirakta a Facebookra Orbán Viktor válaszlevelét, ami így szól:

„Kedves Zsuzsa!

Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engem. Te tudod a legjobban, hogy Magyarországon az antiszemitizmus és a rasszizmus ügyében kormányom a zéró tolerancia politikáját követi.Ezer éve ismerjük egymást. Tudhatod, hogy fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva. Döntésedet egyébként sajnálom. Tudomásul veszem.”

Hegedűs Zsuzsa kijelentette, nem minősítette Orbánt, a tusnádfürdői szövegről beszélt. 20 éven keresztül nem tévedhettem akkorát, hogy nem veszem észre, hogy benned a legkisebb hajlam is van a már nyugaton is létező fajgyűlöletre. De még ez sem késztetett volna arra, hogy felálljak (…), ha nem Magyarország miniszterelnökeként, nyilvánosan mondod el, hanem magántársaságban. Ez utóbbi esetben ugyanis, ha tudomásomra jutott volna, maximum az jutott volna eszembe, hogy (…) magánemberként azt mondasz, amit akarsz, mint mindenki, de hasonlóképpen meglepett volna, ugyanis ahhoz elég emberismerettel rendelkezem, hogy 20 év alatt csak észrevettem volna, hogy ha elfojtottan is, de ilyenfajta gondolatok vannak a fejedben.

A szociológus szerint a probléma oka ott van, hogy bármennyire nem ért egyet Orbán Európa-ellenességével „és nagyon zavar, hogy időnként a beszélgetésünk lényege az, hogy leüvöltöm ezért a fejed”, de az Európa-ellenesség számláján nincs 6 millió zsidó halála. És legfőképp, a legvadabb Európa-ellenesség is maximum erősíti az Európa-ellenes hangulatot a Fidesz törzsszavazói között. A faji jellegű diszkriminációra vonatkozó legkisebb nyilvános mondat azonban olyasmit gerjeszt, amiről a történelem nemcsak Európában, hanem Afrikában és Örményországban már bebizonyította, hogyha egyszer kiengedjük a szellemet a palackból, az Úristen sem tudja újra visszazárni.