Hagyd abba, Joe! Biden megmenthetné az időközi választásokat, ha csak egy ciklust akarna

Posted by

Steven L. Isenberg
a New York Newsday volt kiadója, és John V. Lindsay New York polgármester kabinetfőnöke volt.

Biden elnöknek már most be kellene jelentenie, hogy 2024-ben nem indul az újraválasztásért. Nem kellene a Demokrata Pártot vagy a nemzetet arra kérnie, hogy vállalja egy második négyéves ciklus kockázatát, amely 82 éves kora után kezdődne. A hagyományos számítás szerint az elnök bolond lenne, ha egy ilyen tervet előbb nyilvánosságra hozna, mint ahogyan azt tennie kellene, mert ez azonnal aláásná a képességét, hogy bármi igazán jelentőset véghezvigyen. De Biden esetében ez az érv pontosan téves. Íme, miért kellene azonnal meghozni a döntést, hogy nem indul.
Először is, és ez a legfontosabb, a novemberi félidős választások a kulcsfontosságú kérdésekről és az egyes képviselőházi és szenátusi jelöltek minőségéről szólnának, nem pedig Biden elnökségének érdemeiről és arról, hogy a szavazók szerint újra kellene-e indulnia.

Nincs több önérzetes manőverezés Biden és stábja részéről, sem suttogások és kijelentések arról, hogy mit kellene vagy fog tenni az elnök. Amint megszűnik a szellem, a dollár, a tettek és az érvek ráfordítása a második ciklus lehetőségének életben tartására, Biden számára is megszűnik a pózolás vagy a taktikai időhúzás szükségessége. Ez az új szabadság lehetővé tenné számára, hogy teljes meggyőződéssel kijelentse, hogy minden energiáját, összpontosítását és politikai tőkéjét arra fogja fordítani, hogy a nemzet azonnali szükségleteivel és azokkal az ügyekkel foglalkozzon, amelyekről úgy érzi, hogy a legmélyebben meghatározzák a jövőnket. Az elnöki posztra pályázó demokraták ármánykodása és politizálása már megkezdődött. Ha Biden nem jelenti be, hogy nem indul az újraválasztásért, akkor ez a csendes kampány ellene fokozódni fog – akár olyanoktól származik, akik 2024-ben az előválasztásokon kívánják kihívni Bident, akár csak azért, hogy megmozgassák az izmaikat, hogy lebeszéljék az újbóli indulástól. Ezt táplálja az, hogy a közvélemény-kutatásokban alacsonyan áll a munkateljesítménye és a párt 2024-es jelöltjeként való kívánatossága tekintetében.

Lehet, hogy Biden az időhúzásra játszik, hogy elkerülje a béna kacsa lét következményeit, de ez egy álhír. Lehet, hogy bántó és igazságtalan, de Bidenre már most is úgy tekintenek egyesek, mint bénára, akiből hiányzik az intenzitás – idősebb, törékenyebb, kevésbé meggyőző -, még akkor is, ha jó dolgokat mond. Mindez érthető a korban (én 81 éves vagyok), de miért kellene feleslegesen szítani ezeket az aggodalmakat és kétségeket azzal, hogy fenntartjuk a második ciklus kilátását? Igaz, hogy ha Donald Trump újra indulna az elnökségért, és nyerne, akkor 78 évesen venné át a tisztséget. Az életkor azonban messze hátul van azon tulajdonságok listáján, amelyek az újraválasztása ellen szólnak.
Biden viszont erősebb elnök volt, mint azt a felmérések mutatják. A fegyverekkel, az abortusszal, a Legfelsőbb Bírósággal, Kínával és az inflációval kapcsolatos meggyőződését őszintén hangoztatta. A bírói kinevezések terén elért eredményei, valamint a fizikai és szociális infrastruktúrával, illetve az éghajlatváltozással kapcsolatos törekvései komoly napirendet alkotnak. Elég erős és határozott volt ahhoz, hogy vezesse a Nyugat válaszát Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben Ukrajnában, és utazásaival kihasználta idejét és jelenlétét, hogy előmozdítsa külpolitikáját a világszínpadon.

Washington Post

Translated with http://www.DeepL.com