Csurka ellen kevesebbért indított mozgalmat

Posted by

Hegedűs Zsuzsa a hvg.hun

„Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövid távon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.” Ez tehát utal arra, hogy a kormányfő irányvonala egyre inkább szembekerült a Hegedüs által vallott értékekkel, ám a – most már egykori – miniszterelnöki tanácsadó szerint nem volt benne a levegőben egy ilyen, „Goebbelshez méltó, tiszta náci szöveg”.

„Teljesen váratlan volt, hogy fajgyűlölő szöveget mondjon” – válaszolta a Telex kérdésére Hegedüs, megjegyezve, hogy a migrációval kapcsolatos kormányfői álláspontból sem következett ilyen beszéd.„A migránsellenességgel is vitatkoztam, próbáltam visszafogni Viktort”, ám abban még nem volt faji alapú megkülönböztetés. „Faji alapon meghatározni bárkit, hát álljon meg a menet, ezt csinálta Hitler, aki, már elnézést, 6 millió embert megölt.” Hegedüs hozzátette, hogy ez természetesen nem jelenti azt, hogy Orbán Viktort Hitlerrel állítaná párhuzamba, csak azt hangsúlyozza ezzel, hogy „miniszterelnökként, de bármiféle közéleti szereplőként sem lehet bármit mondani.” Megismételte, nem az a lényeg, hogy Orbán Viktor hisz-e a fajgyűlölő mondataiban, hanem, hogy ez elfogadhatatlan. Nem igazolhatja politikai számítás sem, ha esetleg ezzel választói radikálisabb részét akarta volna kiszolgálni, még ha praktikus politikusi fogás is, hogy „találj témát, állítsd szembe a társadalom két részét, és ezzel tüzeld fel a saját táborodat.” Elmondta, hogy mindez már a nyugat-európai szélsőjobb köreiben sem elfogadható. Még a francia elnökválasztáson induló Marine Le Pen is kizárta pártjának azt a jelöltjét, akiről megjelent egy videó, amin etnikai alapon szidja az arabokat. „Én 1992-ben sokkal kevesebbért elindítottam a Tégy a gyűlölet ellen mozgalmat”, emlékeztetett Hegedüs, aki akkor Csurka István egy írása miatt tiltakozott, „pedig az legalább nem volt fajgyűlölő szöveg”.

Címkép: Orbán Viktor beszél az Európai Parlament strasbourgi üléstermében, mögötte Hegedüs Zsuzsa – Fotó: Frederick Florin / AFP