Tusványos vége? A románok megelégelték, hogy országukból küldje Orbán Európa-ellenes és oroszbarát üzeneteit

Posted by

A PSD-főtitkára kijelentette:  Románia nem lehet Orbán Viktor „Európa-ellenes üzeneteinek ugródeszkája”. Dörgedelmes reakciót váltott ki Paul Stănescuból, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkárából Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombati tusnádfürdői beszéde, illetve a magyarországi politikusok erdélyi látogatása. Stănescu hétfőn a News.ro hírportál szerint egy magyar eredetű mondást idézett: addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Csakhogy a PSD főtitkára szerint a rendszeresen Tusnádfürdőre látogató magyarországi politikusok – akik egy másik állam területén vendégeskednek – politikai magatartása „híján volt a mondásból eredő bölcsességnek”.
„Nagyon egyértelmű leszek a magyar vezetők napokban tapasztalt nacionalista politikai kommunikációja kapcsán: Románia nem egy ugródeszka az Európa-ellenes és oroszbarát üzenetek számára, sem Orbán Viktor kormányfő, sem pedig a magyar kormány tagjai részéről. Ha ők kritizálni akarják az EU és a NATO közös akcióit, víziókat vázolnának az Ukrajna által elszenvedett orosz agresszió kapcsán, akkor mindezt Magyarország területén tegyék meg, ahol megvan a szabadságuk, hogy azt mondjanak, amit akarnak. Más állam területén az efféle üzenetek nem oda illőek” – közölte Paul Stănescu.
PNL (a liberális párt)-szóvivője : Erdély toleranciamodell Európa számára, Orbán Viktor pedig éppen itt tesz rasszizmust súroló kijelentéseket- Ionuţ Stroe, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője szerint rendkívül zavaró, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Romániát választotta „a Kreml propagandakönyvéből” származó üzeneteinek közvetítési helyszínéül. Hangsúlyozta: nincs arra szükség, hogy ezek az üzenetek „mérgező módon összevegyüljenek” a romániai közbeszédben az európai projekt melletti román kiállással. „Teljesen felesleges azt mondani, hogy az EU elvesztette a háborút, felületes és hiteltelen, főleg ha egy, az Unióban politikailag elszigetelt állam bonyolult pozíciójából beszélsz. A magyar mondás bölcsessége hasznos lehet, de a politikai kívánnivalót hagy maga után” – idézte a News.ro a PSD egyik vezető politikusát.
Orbán Viktor szerint a veszélyek, a bizonytalanság és a háború évtizede áll előttünk. A Nyugat harcot folytat Közép-Európa ellen, Brüsszel a Soros-féle csapatokkal kiegészülve „ránk akarja kényszeríteni a bevándorlókat” – állapította meg Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn. Stănescunak ugyanakkor nem csak Orbán Viktor tusványosi beszédével van baja. Egy másik „kétségbeejtő, elfogadhatatlan jelenségre” is felhívta a figyelmet: szerinte a magyarlakta vidékeken az etnikai alapú autonómia népszerűsítési eszközévé alakítják a sportot. „Ahelyett, hogy a sport a versenyt, az egységet és a magyarok és románok közötti megértést szolgálná, kisiklik bizonyos politikai érdekek felé. Rosszul néz ki, mintha minden áron különböző magyar hivatalosságokat kéne kielégíteni, amikor Romániába jönnek. Úgy hiszem, koalíciós szinten sürgősen tisztázni kell a sporttevékenységek ilyenfajta kezelési módját. Elfogadhatatlan, hogy a sportot megfosszák eredeti küldetésétől, a román hatóságok orra előtt” – jelentette ki a szociáldemokrata politikus.