A katasztrófavédelem tanácsa: ha nagy a hőség, káromkodás helyett énekeljünk

Posted by
>Általában elmondhatjuk, hogy jó tanácsokkal teli a padlás, a libák viszont továbbra is döglenek. A Hírklikk is beszámolt arról, hogy az Állami Számvevőszék elnöke a jövedelmükből megélni nem tudó családoknak adott tanácsokat (költsenek kevesebbet), egy fideszes képviselő pedig a rezsinövelés elviselésével kapcsolatban osztotta meg a nagyközönséggel a gondolatait (ne menjen minden nap a mosógép, elég, ha négy-öt naponta mosunk). Most a katasztrófavédelem is beállt a sorba, ők azt javasolják, hogy ha nagyon meleg van, ne káromkodjunk, hanem énekeljünk. Végre, hogy életszerű ötleteket is kap a polgár, igaz, nem a politikusoktól, hanem a katasztrófavédelmisektől. Tőlük sem a megnövekedett rezsi kifizetésével kapcsolatban, mert erre nekik sincs jó megoldásuk, és azzal sem tudnak mit kezdeni, hogy mit tegyen a több százezer kisadózó vállalkozó, akik a jövőben nem tudnak katásként adózni. Ezekkel a problémákkal szemben ők is tehetetlenek, de ez persze nem az ő hibájuk, nem is az ő dolguk, hogy minden gondunkra megoldást találjanak. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezúttal megannyi bajunk közül a nagy melegre fókuszál, ezzel kapcsolatban ad a Facebook-oldalán mindenkinek – pártra, nemre, szexuális beállítottságra tekintet nélkül – tanácsokat. Megtudhatjuk például, hogy mire kell a nagy melegben figyelnünk, ha el akarjuk kerülni a bajt. A katasztrófavédelem munkatársai szó szerint a következőket javasolják: „igyatok sok vizet, vonuljatok árnyékba, használjatok naptejet, ne a déli órákban sportoljatok, viszont akkor hívhatjátok a nagyit, hogy minden rendben van-e vele, adjatok inni az állatoknak is, a kutyák, lovak, macskák, madarak, éjszaka a sünök hálásak lesznek, legyetek türelmesek az utakon, káromkodás helyett énekeljetek, olvassatok valami hűvös helyen, az alkohol nem oltja a szomjat, de a jégkrém hűsít”. Megannyi nóvum, ami magunktól soha nem jutott volna eszünkbe. Ha volnának felmérések ezzel kapcsolatban, bizonyára kimutatnák, hogy a magyar lakosság elsöprő többsége iszik, ha szomjas, és árnyékba vonul, amikor melege van. Még olyanról is hallottunk, hogy valaki felhívta a nagymamáját, és megkérdezte tőle: a rezsi befizetése után maradt-e még pénze ennivalóra?

A sünök hálájáról én ugyan még nem hallottam, de ez nem a sünök, még kevésbé a katasztrófavédelem hibája. Hanem az, hogy káromkodás helyett jobban tesszük, ha énekelünk, mert az használ a forróság ellen, az akkora tudományos felfedezés, hogy Nobel-díjért kiált. Persze, nem ártana, ha azt is közölnék velünk a katasztrófavédelem munkatársai, hogy a nagy meleg elleni védekezésül káromkodás helyett milyen nótát énekeljünk. Például, ha az jönne a szánkra, hogy menjetek ti a jó édes anyátokba, akkor használ-e a meleg ellen, ha ezt énekeljük, hogy „Piros volt a paradicsom, nem sárga, Magyarország előre megy, nem hátra”. Én egyébként próbálkoztam ezzel, de nekem nem jött be: hiába énekeltem el naponta többször is ezt a kedves, fülbemászó nótát, a forint egyre csak gyengült, és a boltokban is minden drágább lett. Lehet, a hangommal volt baj, de az sem kizárt, hogy másik dalt kellett volna választanom.

Címkép: Esőben könnyebb, ki van próbálva