Mivel tartozik a világ?

Posted by

Odze György
>Egy Fidesz-közeli – így illik mondani, mert pontosan már senki sem tudja, mit jelent a “Fidesz” – ismerősöm hívott fel ma reggel, hogy értelmezzem neki a vezére általelmondott és azóta sokat idézett mondatot, miszerint “A világ nekünk tartozik és ezt be is akarjuk vasalni.”
Első hallásra nagy szamárság, feleltem, mert a “világ” olyan meghatározás, amit komoly politikus nem használ, hiszen inkább filozófiai értelme van. Mire gondolhatott Orbán? Nyilván az uniós pénzekre, amik most nagyon jól jönnének. Persze, biztosan. Azokra a pénzekre gondol, amiket a tagállamok adnak össze, hogy a fejlődésben és a felzárkózásban segítsék kevésbé fejlett társállamikat.
A”tartozás” szónak akkor lenne értelme, ha mi ezekért a pénzekért a politika keményen megdolgozott volna, úgy gondolom, országépítéssel, a társadalmi különbségek enyhítésével, és ezeket a pénzeket nem a Mészáros- és Tiborcz- féle alakok meggazdagodására és az ostoba hatalmi jelvények kitalálására. A tartozást akkor lehet “bevasalni”, ha az jogszerű.
Csakhogy, maradvana EU-pénzeknél, Orbán az elmúlt években megtagad minden olyan szellemi és politikai szálat, ami ehhez a történelmileg nagyon fontos szervezethet köt bennünket. Szándékosan, balhéból vagy orosz bíztatásra, vagy a sok oktondi haza híve miatt, szinte mindegy is, vétóz mindent, ami közös elhatározásból születik.
Mivel tartozik még a “viág”? Szeretnénk visszakapni Erdélyt? Azt sem a világ vette el tőlünk, tudjuk azért mi ezt a lelkünk mélyén. Mi van még? A végén még előkerül a szokásos duma, az 1954-ben elcsalt futball-világbajnoki döntő. És még mindig lesz lejjebb…

Orbán Puskás zászlóval