Volt az éjjel egy álmom…

Posted by

Nevezetesen: a jelenlegi bécsi szövetségi kormány bejelentette, hogy holnap, szombaton kihelyezett ülést tart a Győr melletti Ikrényben, mert egykoron az a vidék az osztrák Habsburgok birtoka volt Magyarországgal együtt. Állítólag meg is hívták oda a környék osztrák ajkú lakosságának a képviselőit is. (Ja, hogy nincsenek osztrák ajkúak? Sebaj!) A hágai (azaz a Holland Királyság) kormánya elhatározta, hogy ugyanezen a napon Batáviában, azaz Dzsakartában értékeli a fapapucsgyártók 21. századi tevékenységét, különös tekintettel a szumátrai, borneói és celebeszi bakfisok lábméret-változására. Mi jogon? Hát a Holland Kelet-indiai Társaság, a modern tőzsde létrehozója 17. századi érdekeltségei okán.

Miután az Anatóliát és Ciprust is magába foglaló Oszmán-Török Birodalom akkoriban még a Habsburg Birodalommal is határos volt, ezen a hétvégén az ankarai kabinet vándorgyűlést szervez. Már ma, pénteken Ruszéban értekezik az elkötelezett turbánviselők fejhőmérsékletének csökkentéséről a 40 fokos átlaghőmérsékletű időszakban. Aztán tovább gurul a török gépkocsisor (aki ragaszkodik a hagyományokhoz, az arabs telivéreken is megteheti az utat!) Újvidékre (Péterváradi SáncНови Сад / Novi Sad/NeusatzNový Sad), hűsölendő a Duna partján, hogy majd vasárnap késő délelőtt vagy Boszniába, vagy Albániába érjen a kormány népes közössége. Kirándulókedve támadt e héten a lengyeleknek is: a ma még békés ukrán földön töltik a hétvégét a miniszterek és a lengyel katolikus egyház feje. Az összejövetel témája szigorúan bizalmas, mi több, titkos.

És ha már Európa északi feléhez közeledünk: a svéd királyi pár, XVI. Károly Gusztáv és Szilvia királyné is kiruccan a Drottningholm-palotából, hogy vagy Lívföldön, netán a jól hűthető helsinki Finlandia-palotában fogadja a stockholmi kabinet tagjait, megbeszélendő: ki legyen 2047-től az első beosztott a királyság győri konzulátusán. Miért éppen azt és ott? Az álomfelelős a megmondhatója… Nem is tudom, hogy miért álmodtam ekkora zagyvaságot (netán azért, mert túl sok csíki sört eresztettem le a torkomon a vacsorára elfogyasztott erdélyi lucskos töltött káposzta után)…egy nappal azelőtt, hogy a pillanatnyi magyar politikai vezérkar és udvartartása (bezárólag a kormányfő vejével) a romániai Tusnádfürdőn (Băile Tușnad, Bad Tuschnad/Kaiserbad) politikaipiknikel és mond el olyasmiket Romániában, amik mindenekelőtt a Magyar Köztársaság – juj, ilyen nincs is! – polgáraira tartoznak.

infovilág