Vízkorlátozás Szentendrén, vízhiány a hegyvidéken

Posted by
Szentendre, Polgámesteri Hivatal
>Az ivóvízellátás kritikus helyzetbe került, mert a megnövekedett vízfogyasztás mellett a Duna alacsony vízállása miatt a cíművek, a DMRV 20%-kal kevesebb vizet tud kitermelni a kutakból. Ezért kérik, hogy a
másodfokú vízkorlátozást mindenki szigorúan tartsa be. A szabályok betartása ellenére sajnos Pismányt már elérte a vízhiány. Fülöp Zsolt polgármester utasítására a szentendrei lakcímmel, tartózkodási hellyel rendelkezők, lakcímkártyájuk bemutatásával ingyen látogathatják a V8 uszodát. A DMRV öt helyszínre telepített lajtkocsikat.
Péntek délután megkezdték Pismányban a felső víztározó feltöltését. A DMRV vezetése és a városvezetés köszöni a szentendreiek türelmét és együttműködését, és nagyon kérik, hogy éjszaka a kommunális ivóvízhálózatról senki ne locsoljon, ne használják az öntözőberendezéseket, tartsák be a másodfokú vízkorlátozás előírásait. A DMRV mindent megtesz annak érdekében, hogy mielőbb helyre álljon az ivóvíz-szolgáltatás.
Fülöp Zsolt polgármester jelezte a DMRV-nek, hogy a Sztaravodai úton sincs víz. A DMRV reméli, hogy rövid időn belül ezen a területen meg tudják oldani a vízellátást. Ha még sem sikerülne, akkor itt is kihelyeznek lajtkocsikat. A nap során A DMRV tájékoztatása szerint lakossági bejelentések alapján újabb helyszínekre is raktak ki lajtokat az ideiglenes vízellátás biztosítására: Cseresznyés út és Lepke utca sarok, Barackos út buszforduló, az Ösvény utcánál.A polgármester azt kéri, hogy mindenki tartsa be a vízkorlátozás szabályait, senki ne használja locsolásra, autómosásra, az öntözőrendszer működtetésére, medencetöltésre a kommunális ivóvízhálózatot, mert a hegyvidéken egyre több utcában nincs már ivóvíz. A Honvédség megkezdte a víztározók feltöltését, két nagy tartálykocsi már megérkezett. A polgármester elrendelte, hogy a szentendrei lakcímmel, tartózkodási hellyel rendelkezők, lakcímkártyájuk bemutatásával ingyen használhatják a V8 uszodát.
A mától életbe lépő másodfokú vízkorlátozás szabályai szerint a 10 m3/nap átlagfogyasztást meghaladó gazdálkodó szervezetnek, intézményeknek a napi fogyasztást 10%-kal csökkenteniük kell, valamint a kommunális ivóvízhálózatról minden tömlős mosás, locsolás, utca-, járdamosás, öntözőberendezések üzemeltetése, medencetöltés tilos nappal és éjszaka is (0-24), a település egész területén.

Címkép: Duna, alacsonyvízállás