A katások miért a leghangosabbak?

Posted by
Zöldi László
>Évtizedek óta dokumentálom a közérzet megnyilvánulásait. Mostanság érdekes jelenségre figyeltem föl. Két téma borzolja a kedélyeket: a katások megrendszabályozása és a rezsicsökkentés csökkentése. Az utóbbi majd’ mindenkit érinthet, mégis a kisadózók kormányzati ellehetetlenítése váltotta ki az erőteljesebb visszhangot.

Ezt úgy fedeztem föl, hogy a katások helyzetéről 51 figyelemre méltó mondatot sikerült összegyűjteni, az energiaválság várható következményeiről pedig még a felét sem. Ami nemcsak arról árulkodik, hogy a rezsinövelés 23 mondatából nehezebb összeállítani egy tízes idézetcsokrot. Arról is, hogy eleve kevesebb benne az ütős gondolat. De hányan is vannak azok a fránya katások, akik a társadalmi többségnél hatékonyabban képesek megfogalmazni a közérzetüket?

A tőlük kamarai tagdíjat beszedő Parragh László 430 ezerről beszélt május 6-án a Népszavában. Július 13-án, a Klubrádióban 460 ezerre pontosított. Orbán Viktor miniszterelnök két nap múlva, a Magyar Rádióban 450 ezernél kötött ki. Újabb két nap múlva György László innovációs államtitkár a Magyar Nemzetben nem foglalt állást a katások létszámáról, ám a törvény-módosítás „300 ezer embert érint hátrányosan”. Újabb két nap múlva, tegnapelőtt Donáth Anna Momentum-politikus pedig az ATV szerint így szólalt meg egy győri hídfoglaláson: „Több mint 400 ezer emberről mondják ki, hogy csaló.”

Kik azok, akik a nyilvánosság fórumain katásnak nevezték magukat, vagy a hatalom képviselői katásnak nevezték őket? Betegápolók, biztosítási ügynökök, bloggerek, bohócdoktorok, borbélyok, böllérek, cipészek, dalszövegírók, díszletmunkások, dramaturgok, ételfutárok, fodrászok, foltvarrók, gázszerelők, gerillamarketingesek, grafikusok, hangoskönyv-olvasók, háztartási alkalmazottak, hullamosók, időjósok, informatikusok, ingatlanközvetítők, írók, képkeretezők, kiadói szerkesztők, kozmetikusok, könyvelők, könyvvizsgálók, könyvkötők, közönségszervezők, kutyasétáltatók, lakatosok, lovasterapeuták, masszőrök, műkörmösök, nyelvtanárok, öregtársalgók, pedikűrösök, pesztonkák, pékek, pincérek, publicisták, súgók, szikvízkészítők, színészek, takarítók, tévészerelők, újságírók, ügyvédek,üvegesek, varrónők, versfelolvasók, virágkötők, vízvezetékszerelők, zenészek.

Nálam egy bekezdés nem hosszabb hat sornál. A létében veszélyeztetett kisebbség felsorolása nyolc sort tesz ki a számítógép képernyőjén.

Tíz mondat a katáról

 

Aki az egész falunak vágja a haját, az a vállalkozó, akire ezt a kedvezményes adózást kitaláltuk. (Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Népszava, 2022. május 6.)

Az adónem célja a gazdaság kifehérítése. (Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár, Magyar Távirati Iroda, 2022. július 12.)

Feketedik a magyar adórendszer. (Hiller István szocialista politikus, ATV, 2022. július 12.)

Kataklizma. (Révbíró Tamás műfordító, Facebook, 2022. július 12.)

A kata fő előnye, hogy egyszerű volt. (Harkai István, a Minősített Könyvelők Egyesületének elnöke, Népszava, 2022. július 14.)

Ételfutások és magamfajta íródeákok, színészek és művészek utolsó mentsvára volt. (Rab László publicista, VárosiKurír.hu, 2022. július 14.)

50-150 ezer kisvállalkozónak találtuk ki a katát. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2022. július 15.)

A katából mindent megszüntettek, amit meg kellett volna tartani, és mindent megtartottak, amit meg kellett volna szüntetni. (Krémer Balázs szociológus, Klubrádió, 2022. július 16.)

Helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetések után születik döntés. (Novák Katalin köztársasági elnöke, Facebook.com, 2022. július 18.)

A katás az új kulák. (Kardos Gábor publicista, Index.hu, 2022. július 20.)

Médianapló – 2022. július 21.