WHO: Európának most kell lépnie, ha nem akar később szigorúbb korlátozásokat

Posted by

Az európai országoknak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni oltási programjukat és vissza kell állítaniuk a maszkviselési kötelezettséget, amennyiben el akarják kerülni a szigorúbb járványügyi korlátozásokat – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet. Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója a Reuters hírügynökségnek adott interjújában kiemelte, hogy itt az ideje a cselekvésnek, hogy sikerüljön elejét venni az egészségügyi rendszerek őszi és téli ismételt túlterhelésének.

Szakértők szerint a kontinensen továbbra is gyorsan terjed a koronavírus omikron variánsának BA.5-ös jelzésű alváltozata. Előző héten csaknem hárommillió új esetet regisztráltak Európában, ami nagyjából a fele az ez idő alatt globálisan feljegyzett fertőzéseknek. Eközben megduplázódott a kórházba kerülők száma, és hetente közel háromezer hal bele a betegségbe. „Emelkedik az esetszám, miközben a társadalom szinte ugyanúgy működik, mint korábban” – húzta alá Kluge, fontosnak nevezve egyebek mellett a megfelelő immunizációt, a maszkviselést és a szellőztetést.

Hangsúlyozta: az ilyen intézkedésekre épp a későbbi szigorúbb korlátozások elkerülése érdekében van szükség. „Úgy gondolom, hogy a társadalom nem áll készen újabb lezárásokra” – fogalmazott. „Az emberek időnként azt kérdezik, hogy visszatért-e a vírus. Nos, soha nem is tűnt el, még mindig itt van. Terjed, mutálódik és sajnos sok emberéletet követel” – mutatott rá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával

Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Címkép: Hans Kluge sajtótájékoztatót tart