A Fő-CÖF és a féleszűek, no meg a félkegyelem

Posted by
Föld S. Péter

>Ha Csizmadia László megszólal, vagy ír valamit, arra érdemes odafigyelni. Nem azért, mintha fontos volna, amit gondol, hanem mert ebben a szomorú nyárban minden apró vidámság aranyat ér. A Civil Összefogás Fórum (ismertebb és rövidebb nevén: CÖF) vezetője ezúttal a Mandineren nyilvánult meg, itt fejtette ki véleményét a legutóbbi napok eseményeiről. Csak tájékoztatásul, és hogy az olvasó jobban elhelyezhesse magában a cikkírót: az általa vezetett, magát civilnek mondó, a kormányhoz minden körülmények között lojális, a Fideszt támogató békemenetek szervezéséről elhíresült szervezet annyira független, hogy néhány évvel ezelőtt 508 millió forintot volt kénytelen elfogadni az MVM (Magyar Villamos Művek Zrt.) nevű állami vállalattól.
„Tegyük fel a kérdést, mit keresnek a bukott politikusok által előreküldött féleszűek a Duna felett? A válasz egyszerű: a bajt. Ők a káosz magjait hintik, hála Istennek, nem termékeny földbe, csak a betonra.” Ezt a kemény felütésnek beillő kérdést szegezi a saját mellének (és válaszolja meg) Csizmadia László, de a százezrek ellehetetlenítését és nyomorba taszítását minden empátia nélkül szemlélő szerző mond ennél ütősebbet is. Például, a következőt: „Az európai válság az Európai Unió intézményrendszere által ránk szabadított szankciópolitika tévedéseiből táplálkozik.” 

Tehát a CÖF-nek ez a tág horizontokban gondolkodó, korokon és ideológiákon könnyű léptekkel átgázoló vezetője szerint azért van válság Európában, mert az EU szankciókat léptetett érvénybe az oroszok ellen. Az oroszokat Csizmadia nem nevezi meg, mert őket a Fidesz köreiben nem szokás említeni, de ebből a logikából egyenesen következik, hogy az egész úgy kezdődött, hogy az EU visszaütött.  Vagyis Putyin katonái nem támadták meg Ukrajnát, mert erről szó sincs a válság okait elemző Csizmadia elmés levezetésében. Ellenkezőleg: odahaza játszottak békésen seggre pacsit, amikor, mint derült égből a villámcsapás, az EU szankciókat vezetett be ellenük. Nagyon unatkoztak ugyanis a brüsszeli bürokraták, nem volt semmi dolguk, ezért találták ki a saját szórakoztatásukra, hogy szankciókat vetnek be az oroszok ellen.

Nem az oroszok agresszióját okolja tehát Csizmadia a háborúért, hanem az Európai Uniót. Putyinról és katonáiról szót sem ejt, minek is tenné, ez a kedves, békés Vlagyimir a légynek sem tudna ártani, nem is értjük, miért halnak meg tízezrek Ukrajnában, mitől dőlnek romba a lakóházak, kórházak, iskolák, és minden, amit a Csizmadia által nem említett Putyin katonái lebombáznak. Persze, más, fontos mondatok is szerepelnek a rövid cikkben, köztük olyanok, amelyeket sokáig fognak tanítani azokban az iskolákban, ahol az ostoba, értelmetlen szövegek oktatására szakosodtak. „Azzal, hogy kialakították az ukránokat szolgáló fegyvereket szállító utánpótlás vonalát, a háború addig fog tartani, amíg ez fennmarad.”

Ha tehát az uniós országok nem segítenék az ukránokat, Csizmadia szerint akkor már régen vége volna a háborúnak. Vagyis, hagyni kellett volna, hogy az oroszok kényükre-kedvükre gyilkolják a polgári lakosságot, bombázzák a lakóházakat, gyárakat, kórházakat. Az ukránok a hibásak, amiért védekeznek. Bele kellett volna törődniük, hogy az oroszok elfoglalják országukat, sőt, üdvözölni az agressziót, és akkor már régen vége volna a háborúnak. Annak idején, amikor a hitleri Németország megszállta Magyarországot, széles körben terjedt egy anekdota. Így szólt: Hitler magához rendelte a tábornokait és megkérdezte: – Uraim, mennyi idő alatt tudjuk elfoglalni Magyarországot? – Attól függ – jött a válasz. – Ha lesz ellenállás, akkor egy nap alatt. – És ha nem lesz? – Akkor egy kicsit tovább tart, mert minden városban végig kell hallgatnunk az üdvözlő beszédeket. Az ukrajnai háborúnak is már rég vége lenne, ha csak az üdvözlő beszédeket kellene meghallgatniuk az oroszoknak, és az EU nem támogatná Ukrajnát a honvédő harcában. Mely támogatást egyébként az Orbán Viktor vezette magyar kormány is rendre megszavazta.

Mindezt elfelejtette közölni az olvasókkal Csizmadia László. Ő még ott tart, hogy a bukott politikusok féleszűeket küldtek a Duna fölé. Bulizni, balhézni. Nem elkeseredésükben mentek tehát az emberek az ételfutárok által szervezett tüntetésre, hanem mert a bukott politikusok erre kérték őket. Gyerekek, mondták a bukott politikusok a féleszűeknek, tudjuk, hogy nincs semmi bajotok, éltek, mint Marci hevesen, soha nem akartatok katások lenni, a sokszorosára növelt rezsi ára pedig meg sem kottyan nektek, könnyedén kiperkáljátok. Mégis, arra kérünk benneteket, tegyetek úgy, mintha el lennétek keseredve az életetek kilátástalansága miatt, menjetek a hidakra, bulizzatok, hogy aztán Csizmadia bácsi cikket írhasson rólatok a Mandineren. Itt tart a CÖF, idáig jutott Csizmadia László a kormánytól nem független, de magát civilnek mondó szervezet vezetője. Ne zavarjuk a köreit, nézzük el neki: kegyelmi állapot az övé.