Orbán nélküli ország

Posted by
Parászka Boróka
>Johnson bukásában az volt a legkínosabb, ahogy a hitelvesztett politikustól saját pártja igyekezett szabadulni. Ez már csak azért is nehéz feladat volt, mert a brit konzervatívok Johsonnal nagyjából mindent egy lapra: az ő népszerűségére, karakterére, ismertségére, személyes támogatottságára tettek fel az elmúlt időszakban. Nem egyedülálló jelenség, hogy egy pártot foglyul ejt az első számú politikusa. Trump épp így gyűrte maga alá a republikánusokat, magánosította a pártot, aminek a színeiben választást nyert. így működnek a tévesen populistának nevezett rendszerek, és így működnek az autokrata rezsimek is Törökországtól Oroszországig.
Mi történik, ha ezekből a rendszerekből kivonjuk azt a karaktert, akire épülnek? Mi maradna a Fideszből, ha kivonnánk belőle Orbánt? Az utóbbi másfél évtizedben, annak ellenére, hogy elitcserét ígért a Fidesz, tulajdonképpen azt láthattuk, hogy a saját pártelitje is szűkült, fogyatkozott. Egyre inkább egyszemélyes rendszerré vált a rezsim, és így a foglyul ejtett pártok és országok rangsorát Magyarország elég biztosan vezeti.
Az alábbi cikkben azon merengtem: megy-e a johnsonizmus Johnsonnal együtt, van-e élet a trumpizmuson túl a republikánusoknak? És ha Magyarország államformája az orbánizmus, akkor milyen forgatókönyvek modellezhetőek. A toryk szerencséje, hogy van még párt a pártvezető mögött. Van még némi, nem túl erős politikai program. De ott mi történik, ahol már ez sincs, csak a kimaxolt hatalmi koncentráció és személyi kultusz?