Hölderlin ismeretlen Önnek?

Posted by
Győri Márton
>Most sok eddig a kormány politikáját feltétel nélkül ajnározó és a propaganda szövegeket végnélkül felbiflázó szavazó került kognitív disszonanciába önmagával a kata ügy kapcsán.
Pedig a valódi cél már 12 évvel ezelőtt, a kezdetek-kezdetétől pontosan látható volt. Az értelmiségi létforma és éthosz totális beszántása, hűlt helyének behintése sóval. Egy progresszióra, önálló szofisztikált gondolkodásra képtelen, mindenképpen egzisztenciális függésben létező, anyagi nyakörvön vezetett, könnyen irányítható szakmunkás-ország megteremtése. A projekt pedig úgy tűnik mára sikeresen megvalósult, mainstream divattá érett a gumicsizmás tahóság, a meccsen szotyit köpködő buzizó, Sorosozó ótvarság. Kivagyi hivalkodó, ordító fehér terepjárók, harsogó rolex csörgetése mögül, Icon sapkás, tetovált, pata cipős senkiházi, műveletlen bunkók, széles mosollyal röhögve dobnak egy-egy kétszázast a lehúzott ablakon keresztül, a filozófusoknak, színészeknek, az íróknak, a tanároknak, a művészeknek, az alkotóknak, a szellem emberinek…
A piramis tetején pedig ott csücsül a fáraó, nagy zöld gumicsizmájában vidáman kalimpál, két zsíros kezében, egy-egy jól hízott coca szundít vidáman. Boldog elégedettséggel tekint végig lavornyi kis birodalmán. Mindenfelé apró máglyák fénye pislákol a horizonton. Könyveket, verseket, festményeket égetnek. Valahol a távolban recsegve-ropogva megszólal egy ótvaros rádió hangja:
Megcsináltuk, nyertünk, száz harmad, mindig csak előre, csak előre. Előre!
Örkény István
IN MEMORIAM DR. K. H. G.
– Hölderlin ist ihnen unbekannt? – kérdezte dr. K. H. G., miközben a lódögnek a gödröt ásta.
– Ki volt az? – kérdezte a német őr.
– Aki a Hyperion-t írta – magyarázta dr. K. H. G. Nagyon szeretett magyarázni. – A német romantika legnagyobb alakja. És például Heine?
– Kik ezek? – kérdezte az őr.
– Költők – mondta dr. K. H. G. – Schiller nevét sem ismeri?
– De ismerem – mondta a német őr.
– És Rilkét?
– Őt is – mondta a német őr, és paprikavörös lett, és lelőtte dr. K. H. G.-t.