Rezső, azaz Rudi

Posted by
Serényi Péter
Egy kb. fél évszázaddal ezelőtti – a jelek szerint felejthetetlen – emlék felidézésével kívánok nagy, örök és örökifjú barátomnak, Gallov Rezsőnek 86. születésnapján minden elképzelhető szépet és jót, főleg jó egészséget, még ennél is hosszabb, további boldog életet!
És akkor a sztori…
Történt, hogy valamikor a ’70-es évek legelején játszották a margitszigeti fedettben a sok közül az egyik balhés bajnoki vizilabdameccset.
Rezső (akkoriban sokaknak Rudi) már az uszodai sportágak szövetségének főtitkáraként tevékenykedett, az ominózus esetről nekem volt szerencsém tudósítani a Népsportot…
Természetesen a botrány utójátékáról is be kellett számolnom az azidőtájt még többszázezer olvasónak, igyekeztem lelkiismeretesen begyüjteni minden érintettől az infókat.
Magától értetődően a pólóban (is) abszolút szaktekintélynek számító főtitkárt kérdeztem először, s persze minden részletre kiterjedő felvilágosítást kaptam tőle…
A  két egymással nem mindig sportszerűen rivalizáló csapat az OSC és a Fradi volt, utóbbi szenzációs edzője, Goór „Illés” is készségesen állt rendelkezésemre, de… elkövettem azt súlyos hibát, hogy kontrollálni akartam nála a Rezsőtől hallottakat… Illés meg azt, hogy ezt a(z, utólag elismerem: tök felesleges!) szándékomat visszamondta Rezsőnek!
Na ezek után… a barátom, aki egyszemélyben a mentorom is volt, elvégre neki, a határozott javaslatának köszönhettem, hogy gyakorlatilag az ő státuszát kaptam meg a lapnál, elkapott és a rá jellemző baráti, sőt, úri stílusában intett: eszembe ne jusson máskor ellenőrizni azt, amit tőle tudtam meg! Higgyek neki!
Nos, addig is hittem neki, azóta is vakon hiszek neki, bízom benne, a hitele, az őszintesége, a hozzáértése ugyanis egész egyszerűen megkérdőjelezhetetlen, s végtelenül tiszteletre méltó!
Ennyit, ajándékba és még sok boldog születésnapot!
(A mellékelt fotót a Magyar Hírlapban találtam, onnan vettem kölcsön, köszönöm!)