Pázmány-campus épül a Magyar Rádió helyén

Posted by

>A Magyar Rádió egykori székhelyére a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tervezett új campust. A tervezett egyetemvárossal átjárható, zöld terek jönnek létre, megújulnak a Pollack Mihály téri főúri paloták, és egyeztetett formában számos új – sport, könyvtár, gasztro – szolgáltatás is elérhetővé válik az itt lakóknak is. A Pázmány campus beruházásról dr. Becker Pál fejlesztési főigazgatóval beszélgettünk.

A legjelentősebb változás, hogy ez egy élő terület lesz. Terveink szerint biztosan bontásra kerül a Szentkirályi utca felől két korábbi lakóépület, és az Eszterházy, illetve a Károlyi palota között található irodaépület. A palotákat felújítjuk, illetve a rádió Bródy utca felőli, műemléki védettségű homlokzata is megmarad. Mögé viszont egy vadonatúj kollégium kerül. Az egyik elvárásunk a tervezőkkel szemben az volt, hogy a campus területén minden épület télikabát nélkül megközelíthető legyen, illetve nyitott egyetem legyen, azaz egyeztetett módon a lakosok számára is átjárható legyen.

 

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

 

Törekednek-e a műemlék épületek korhű restaurálására?

Mind az Eszterházy, mind a Károlyi palotának külön műemlékvédelmi szakmérnök tervezője van. Nagyon komoly feltárásokat végeznek épületen belül és a szakirodalomban is. Komoly és precíz munkálatok során szinte négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre haladva bontják ki az építészek az eredeti elemeket és nézik, hogy hogyan kerülhet minden a helyére. Egészen biztosan szebbek és autentikusabbak lesznek, mint ahogyan most kinéznek.

Milyen funkciókat kapnak a felújítandó, illetve az új épületek?

A Károlyi-palota reményeink szerint az ország egyik legszebb bibliotékája lesz. Egy XXI. századi könyvtár, ahol le lehet ülni, lesznek beszélgetőszobák, nyitott polcos termek, számítógéppel felszerelt kutatóhelyek. Az Eszterházy-palotába pedig az adminisztrációs központ kerül: a mostani elképzelés szerint a rektori, dékáni hivatalok, illetve a tanulmányi osztály. Innen közvetlen átjárás lesz az újonnan épülő oktatási tömbbe.

 

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

 

A Bródy Sándor utcai megmaradó homlokzat mögött egy modern szakkollégium kapna helyet, továbbá a föld alatti szinten egy, négy labdajátékra – röplabda, kosárlabda, kézilabda és futsal – alkalmas sportpálya épülne, ahol nemzetközi egyetemi (universiade) bajnokságot is le lehetne majd bonyolítani, illetve fitnesz centrum is létesülne.

Mennyiben lesz más a bölcsészkar, illetve a bionikai kar élete azzal, hogy új otthonra lelnek?

Az egyetemi élet reményeim szerint egészen más lesz. A korábbi fizikai távolságok miatt, nehezen alakult ki a hallgatókban a pázmányos tudat, ami viszont az új campussal megváltozhat, hiszen a különböző karok hallgatói töltik majd itt idejük jelentős részét. Az Információs Technológiai és Bionikai Kar Práter utcai épülete ugyan megmarad, de mivel azt kinőtték, ezért egy jelentős része – laborok, oktatási helyiségek – átkerülhet az új campusra. Továbbá annak érdekében, hogy ez a környék egy valódi szellemi mag legyen, készek vagyunk együttműködést kezdeményezni a szomszédos Andrássy, valamint Károli egyetemmel is.

 

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

 

Mikorra készülnek el a végleges, kiviteli tervek? Várhatóan mikor indulnak a munkálatok és meddig tartanak

Egyetlen biztos dátumot tudok mondani, amit a kormányhatározat is rögzít: 2023. június 30-áig kell elkészülnie a kiviteli terveknek. A többi mérföldkő mind ennek lesz a függvénye, azaz ott dől el, hogy pontosan mi és hogyan fog megépülni. Emellett természetesen van egy tervezett céldátum is: Fürjes Balázs miniszterhelyettes úr még a tervpályázat zsűrielnökeként azt mondta, szeretné, ha az épületegyüttes 2026 májusára elkészülne.

Egy építkezés mindig kényelmetlenségekkel jár a környéken élőknek. Mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a lakosok ebből minél kevesebbet érzékeljenek?

A szervezés a Nemzeti Közlekedési Központ feladata, de kiváló mérnökök dolgoznak ott, akik a Puskás Arénától kezdve számos nívós épületet hoztak létre. Én úgy gondolom, hogy ezt is a legmagasabb szinten oldják meg. Csak azzal terheljük majd a környezetet, amivel muszáj, igyekszünk a kényelmetlenségeket minimalizálni.

 

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

 

Mit nyerhetnek a józsefvárosiak a Pázmány új campusával?

Szerintem minőségi különbség lesz a mostani állapotokhoz képest. Jelenleg itt erősen leromlott állagú, kihasználatlan épületeket láthatunk zárt, rozsdás kerítések mögött. Ehelyett az itteni terület megszépül, és szeretnénk, ha az egyetemi szolgáltatások – éttermek, könyvtár, sport – egyeztetett módon a lakosok számára is elérhetők lennének. Szerintem Józsefváros csak nyerhet ezzel a beruházással.

%d bloggers like this: