Művészek, színészek, írók, újságírók – és a kata

Posted by

Cserna-Szabó András
>”Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.” De hát akkor pl. az íróknak is kivételt kellene képezniük, hiszen az “írói tevékenységre” szintén igaz, hogy “kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.” Hiszen nem tudom minden novellámat vagy regényemet (és ezek minden folyóirat- vagy könyvpéldányát) egyenként én eladni az olvasónak (aki magánszemély), így kénytelen vagyok kiadókkal, folyóiratokkal stb. szerződni, nekik számlázni. Ők aztán magánszemélyeknek adják el a terméket.
Mert, hogy:

Benyújtotta a kormány az új katatörvényt. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint

  • 18 millió forintra emelik a katás bevételi értékhatárt, és
  • azok választhatják majd az új adózási formát, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók. (Ilyenek például a szépségipar dolgozói.)

Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.

Fontos változás az is, hogy az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. A részletes javaslat itt olvasható.

kormányzati közlemény azt írja, hogy az új szabályozásra azért van szükség, mert „a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították”.

A változás nagyon sokakat érint. A G7 korábbi cikkében olvasható az a KSH adat, amely szerint a magyarországi kisadózók száma 2015 és 2021 között 130 ezerről 450 ezerre nőtt, ezzel pedig az összes foglalkoztatton belüli arányuk 3-ról csaknem 10 százalékra emelkedett ebben az időszakban.

Akik ezt az új adónemet választják, a javaslat szerint a döntésükről szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtaniuk az adóhivatalhoz. Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, az új kata szabályai szeptember 1-jén hatályba lépnek.