Itt mindenki abszurd? Itt? Mindenki

Posted by

Rényi Ádám: A bezzeggyerek és más felnőttmesék

H. Móra Éva |

Ha létezik olyan, hogy „könnyű, nyári olvasmány”, mindenképpen idesorolnám Rényi Ádám új kötetét. Bár szerintem nem létezik ilyen, ugyanis a könnyű, szórakoztató, nem megterhelő olvasmányokat bármilyen évszakban szívesen fogyasztjuk…

De félre a komolytalankodással: esti olvasásra nemigen ajánlom, mert nehéz abbahagyni. Bevallom, nem olvastam a szerző előző novellagyűjteményét, az Osztálytalálkozót (ezek után biztos, hogy el fogom!), de ha annak kapcsán nem utalt volna a kiadó Örkényre, Dahlra, akkor is ők jutnának eszembe a Bezzeggyerek… darabjait olvasva. Roald Dahl Szuperpempője fiatalkorom egyik kedvenc kötete volt, nem győztem ámulni az író sziporkázó ötletein – hát még amikor a televízióban filmepizódokban is találkoztam ezekkel a Meghökkentő mesék sorozatban!

Nos, ugyanígy ámultam most is Rényi Ádám ötlet-tűzijátékán, mint az azóta rongyosra olvasott Dahl-kötetéin. Falja az ember ezeket a történeteket, egyiket a másik után. (Még az sem zavaró, hogy némelyikben több kibontani való lehetőség lenne, vagy némelyiknek előre sejthető a vége – ez azonban nem jellemző.) Úgy tűnik, Rényi kifogyhatatlan. Vajon már akaratlanul is ezen agyal? Vajon gyorsan feljegyzi, ha eszébe jut valami újabb csalafintaság, s már „csak” meg kell írni valamikor?

Nehéz ajánlót írni az effajta könyvekről anélkül, hogy ellőnénk a poént. Mégis szeretnék kiemelni néhány novellát, már csak azért is, hogy a sokféleséget bemutassam. Rögtön a második írás A szabadulás napja. A gyanútlan – és majd látjuk: becsapott! – olvasó sokféle szabadulásra gondolhat, de erre biztosan nem, amely a szenvtelenül közölt befejezésben fölfedi magát… A hosszú élet titka érdekes fikció, engem az „öregasszony és a halál” típusú népmesékre emlékeztetett. Az Örökség csattanója olvastán ökölbe szorult a kezem – majd meglátják, miért! Gonosz, kaján írói ötlet, ismét csak szenvtelen közlésmód – szerencsére egy percig se kell komolyan venni. Több írás tart görbe tükröt valós, hétköznapi visszásságok elé. Ezek a történetek átlagosan indulnak, aztán valamelyik ponton kimozdulnak az egyenesből. Ilyen például a Szívcsakra, ez a parabola a társadalom politikai megosztottságát figurázza ki, ami az írói fantáziában már a párkapcsolatokat is eluralja. A bürokrácia túlkapásait szövi tovább, egészen a képtelenségig a Bomba. Az elhúzódó, idegőrlő lakásfelújítás a témája a Mesterlövészeknek, ami nem elégszik meg egyetlen csavarral, a legvégén még egy meglepetés vár ránk. Egy kéjenc kém mesél a Balatoni nyárban; egy anyós – meny – fiú hármasáról szól a klasszikusnak induló, lélektani színezetű Levelek – de ennek se ilyen véget jósolnánk! A közösségi oldalak hamis, álságos világát gúnyolja a Könnyű a föld; látszólag, címe alapján ennek testvérnovellája lehetne a Nyugodjon békében, de erről szó sincs. Itt semmi sem kiszámítható! Csakis erős idegzetűeknek ajánlom a Randi nálam című írást; némiképp Dahl Áldozati báránycombjára emlékeztet, de jóval horrorisztikusabb.

Akadnak azonban, drámai, szívbemarkoló történetek is. Megindító az Anya, annak ellenére, hogy ennek is sejthető a vége; fájdalmas a Nő a szalonban; de számomra a valódi mestermunka a Meccs. A lélek mélységesen fekete bugyrait tárja fel amellett, hogy itt sem marad el a csavaros – de még mennyire csavaros! – vég.

Egy éve az Osztálytalálkozó harminc írást kínált, ez a kötet is ugyanannyit. Mikorra gyűlik össze a következő harminc? Izgatottan várjuk!

Rényi Ádám

Rényi Ádám: A bezzeggyerek és más felnőttmesék
21. Század Kiadó, Budapest, 2022
208 oldal, teljes bolti ár 3890 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2918 Ft,
e-könyv változat 2690 Ft
ISBN 978 963 568 2300 (papír)
ISBN 978 963 568 2317 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Hogyan maradhatunk életben, ha maga a halál keres fel minket otthonunkban?
Mit tehetünk, ha egy reggel egy Kossuth-díjas színművész testében ébredünk?
Mi lesz a sorsa a mesés afrikai örökségnek?
Mi történik, ha egy idős hölgy élete alkonyán talál rá gyerekkori barátnőjére?
Mivel vegyünk rá egy megbízhatatlan kivitelezőt, hogy fejezze be végre a soha el nem készülő lakásfelújítást?
A novelláskötet minden darabja az élet abszurditására épül. Elkezdődik egy mindennapi történet és a végén valami meglepő, nem szokványos fordulattal zárul. Olyan, mintha egy izgalmas krimit olvasnánk. Talán ezért is faljuk olyan mohón a sorokat. Intellektuális kalandoroknak kifejezetten ajánlott olvasmány.” – Márton András, Jászai Mari-díjas színész, rendező, egykori diplomata

A KULTÚRAKIRAKAT

Discover more from ÚJNÉPSZABADSÁG

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading