Cigányoknak – ne osszunk üveggyöngyöket

Posted by
Kovács Tamás
>A cigányság kérdésének megoldásával is lehetne választást nyerni Magyarországon…!
Ha 2014-ben a rezsicsökkentéssel, 2018-ban a migránsozással, 2022-ben a háborúval lehetett választást nyerni, akkor a magyarság számára kiemelten fontos kérdést, – amit minden kormány a szőnyeg alá sepert – a cigányság felemelkedésének kérdésével is lehetne választást nyerni, de erre még egyik kormány sem mutatott hajlandóságot! A legutolsó felmérés azt mutatta, hogy a cigányság száma 2,2-szeresére, 400 ezerről 876 ezer főre, a teljes népességen belüli arányuk pedig 3,7%-ról 8,8%-ra emelkedett! Többségük észak-kelet Magyarországon él mély szegénységben.
Észak-kelet Magyarországon és az ország déli részén teljes egészében romák lakta régiók vannak kialakulóban. Ezeken a településeken óriási a nyomor, a kilátástalanság, a munkanélküliség, és többnyire az oktatás is gyenge minőségű. Mintha a magyar társadalom magára hagyta volna ezeket az embereket. Fennáll a veszélye annak, hogy kialakul egy roma ország, vagy ennek a vágya, mondván, ha ez az ország ennyire keveset tesz értünk, akkor jobb lesz külön.
A magyar társadalom előtt két nagy sorskérdés áll: a demográfiai krízis és a romák helyzete. A magyar államnak és a társadalomnak nagyon nagy energiákat kellene fordítania ezeknek az embereknek a felemelésére, de természetesen nem Farkas Flóriánokkal! Hatékony programokra volna szükség.
Nagy szükség volna olcsó, alacsony rezsijű önkormányzati bérlakásokra. Így azok, akik nyomorban élnek, tehetnének egy kicsi, mégis jelentős lépést felfelé. Sajnos a legtöbb önkormányzat nem épít és nem ad ki ilyen lakásokat. A gyenge kulturális háló miatt könnyebb befolyásolni őket. A hit, a sport és a zene szeretete, szerepe nagyon fontos lehet.
Meg kell teremteni, hogy az egyház a cigányok számára is vonzó legyen. Az utolsó órában vagyunk, most még van lehetőség arra, hogy változtassunk a helyzeten. Ha nem tesszük meg, akkor ketté fog szakadni ez az ország, amely közös hazánk. Komoly felzárkóztatási programok kellenek és nem a választások előtti hülyítéssel, félelemkeltéssel, „üveggyöngyök” osztogatásával, amivel újabb négy évre leírják a vészesen növekvő roma kérdést hazánkban!