A Margit hídnál, egy vécébódénál zokogott apjával az izraeli miniszterelnök

Posted by

Kozák Dániel 

>Nem akármilyen kapcsolatok fűzik Magyarországhoz az új izraeli miniszterelnököt, Yair Lapidot, aki július elsejétől irányítja a zsidó államot. Magyar származású édesapja Budapesten élte túl a vészkorszakot, amiről megrázó könyvet is írt az újdonsült kormányfő, aki többször is elkísérte apját Magyarországra.
“Évekkel később Yairral sétáltunk Budapesten, és közben észre sem vettük, hogy a Margit hídhoz értünk. Vidáman mendegéltünk, amikor hirtelen megtorpantam, rámutattam valamire, és remegni kezdtem. Yair eleinte nem értette, mire mutatok, pedig ott állt: egy zöldre festett, nyilvános vécébódé. Megálltunk, két meglett, felnőtt férfi, és összeölelkezve sírtunk. Simogattuk a fémből készült zöld falat, annak a nyilvános illemhelynek a falát, amely megmentette az életem. A járókelők széles ívben kikerültek minket, azt hitték, hogy bolondok vagyunk.”
Jaír Lapid – Wikipédia
Yair Lapid most

Yair nem más, mint Yair Lapid, akit pár nappal ezelőtt neveztek ki Izrael miniszterelnökévé. A történet pedig nem fikció: az elbeszélő Tomi (Tommy) Lapid, Yair édesapja, akinek élete krónikáját Yair írta meg, Síron túli emlékeim címmel apja halála után.A zöld vécébódé pedig azért volt olyan nagy hatással Lapidékra, mert annak köszönhette Tomi a megmenekülését: ide rántotta be az édesanyja a Duna felé tartó halálmenetből, amikor egy szovjet felderítőgép megzavarta a nyilasok által kísért menetet. Csak ők élték túl, mindenki mást a Dunába lőttek a csapatukból. „Sorsfordító, minden más eseménynél, cselekedetnél, helynél vagy találkozásnál meghatározóbb pillanat volt ez az életemben” – vallotta Tomi Lapid Yair könyve szerint. Ebben az író, vagyis Yair belebújik édesapja bőrébe, Tomi memoárját írja meg. Nem ez Yair Lapid (aki korábban újságíróként is dolgozott) egyetlen könyve – hiszen írt már tizenkettőt –, de ez aratta a legnagyobb sikert.

24.hu

Címkép: A két Lapid