Jó utat, Nagykövet asszony

Posted by
Szent-Iványi István
>Хай вас Бог благословить і гарної дороги, пані посол!
Isten Önnel és jó utat kívánok, Nagykövet asszony!
Ljubov Nepop nagykövetasszonyt hazahívták. Mandátuma már korábban lejárt, hiszen hat évet töltött hazánkban, ami jóval több a szokásos négy, esetleg öt éves mandátumnál. Nehéz időszakban képviselte hazáját, előbb az oktatási, aztán a nyelvtörvény miatt volt konfliktusos a a két ország viszonya, majd az orosz agresszió és a magyar kormány részvétlen és kétszínű magatartása tovább nehezítette a feladatát. Ezekben a különös és nehéz időkben ő is gyakran élt a diplomáciában nem szokásos, szókimondó, számonkérő stílus eszközével. Mindezt azonban számomra érthetővé és elfogadhatóvá teszi az a körülmény, hogy hazája és népe élet-halál harcot vív egy kegyetlen, sorozatos háborús bűnöket elkövető Birodalommal szemben és neki minden eszközt meg kellett ragadnia, hogy felrázza, tájékoztassa és Ukrajna mellé állítsa a fogadó ország közvéleményét, politikai vezetését.
Nepop nagykövet hazáját hűen, szenvedélyesen és nagy odaadással, elkötelezettséggel szolgálta nálunk. Tökéletesen beszélte a nyelvünket, bár semmilyen családi, rokoni kötődése nem volt a magyarsághoz. Hálás volt azért a segítségért és szolidaritásért, amit a magyar társadalom részéről érzékelt népének harca és a menekültek sorsa iránt.
Személyes találkozóinkról bennem jó emlékek maradtak meg róla. További sok sikert kívánok Nagykövet asszonynak és tartson meg minket jó emlékezetében, mint ahogy mi is így emlékezünk rá.

Isten legyen Önnel, jó utat kívánok, Nagykövet asszony!

Címkép: Ljubov Nepop