Vigyék a profitot

Posted by
>Érdekes ez a magasabb uniós minimáladóval kapcsolatos magyar recegtetés. Mert valóban versenyképes a magyar adórendszer, sőt, a külföldi idetelepülést támogató kedvezményezés is listavezető – közgazdászok patrióta sóhaja, hogy a hazai vállalkozások megirigyelhetnék a multik fogadtatásának szívélyességét. Hogy a BMW mennyivel több magyar beszállítóval, munkással dolgozik, mint mondjuk az Aldi, amelyet éppen nem szeretünk, költői kérdés pusztán. A magyar vevők mindenesetre lehet, hogy utálják a külföldi áruházláncokat, de vásárolni ott szeretnek – mert, nem sorolom. Ez a kétarcúság évtizedekig jól működött a lángossütő és a lángos viszonylatban is, sőt, rendszert is sikeresen váltott egészen a másfélezres velős lángosig, ami kétségtelen új szín a Németh Szilárd fémjelezte gasztro-kultúránkban.
Az egységes minimáladó tényleg csökkentené a magyar gazdaság vonzerejét, bár több pénz érkezne az államkasszába, különösen azoktól a nagy IT moguloktól, amelyek globálisan élnek vissza az adóminimalizálás világjátékával. Innen nézvést kap más optikát a laikusok számára könnyen emészthető képlet, mely szerint. Nekünk”jár” valamennyi uniós támogatás, mert csak azt adják vissza, amit vállalatai tőlünk profit formájában kivisznek. Egyrészt nem annyi, másrészt pontosan annyit visznek ki, amennyit a magyar törvények számukra megengednek, s centire annyi támogatást használnak fel, amennyit, mint kiemelt stratégiai partnerek az államtól zsebre tesznek.
A szöveg tehát nemcsak hazug, de álságos is akkor, ha az egyik szájjal vétózunk egy általánosan elfogadott, kiskaput elkerülő adóemelést, a másikkal pedig siratjuk az országból kiszánkáztatott pénzeket – ráadásul a versenyképességet használva pajzsul. Bár sajnos tény, hogy a versenyt még ma is az állam bőkezűsége, környezetvédelmi nagyvonalúsága, a korporáció alacsony nívója, a szakszervezetek kiszolgáltatottsága és még mindig a Nyugathoz képest alacsonyabb bérszínvonal jelenti, nem pedig a magas képzettség, oktatási kultúra, a frenetikus logisztikai-szervezési adottság, vagy a beszállítók megkerülhetetlensége.
Vigyék a profitot. Szomorú, de az nem jár nekünk.Csak a szánk.