Előbb megy magyar szűzleány a Marsra, mint hogy Erdő Péter pápa legyen

Posted by

M. Lengyel László
>Az újszó arról írt, hogy találkoztak egymással a korábban szemben álló két ukrán ortodox egyház képviselői. Találkozót tartottak szerdán a kijevi Szófia-székesegyházban a korábban Moszkvához hű ukrán ortodox egyházi „szárny” és a 2019-ben függetlenné vált, nemzeti ukrán ortodox egyház képviselői – közölte Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter. A tárcavezető tájékoztatása szerint a találkozó célja az ortodox egyházon belüli megosztottság megszüntetése volt. Tkacsenko „történelminek” minősítette a találkozót. „Megtört a jég! Ma, amikor a háború új kihívások elé állít bennünket, mindent, ami fölösleges, hátra hagyunk. A megosztottság leküzdése, Ukrajna népének szolgálata és közös otthonunk építése közös célunk. Hiszem, hogy ez a találkozó egy új út kezdete egyházaink számára Ukrajna szabad és békés jövője érdekében” – kommentálta az eseményt Tkacsenko a Facebookon. A miniszter nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen eredménnyel zárult a találkozó. Hangsúlyozta viszont, hogy tárcája minden lehetséges módon hozzájárul az egyházi újraegyesüléshez.
Ukrán híradások május végén számoltak be arról, hogy az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű maradt „szárnyának” szinódusa kinyilvánította: nem ért egyet Kirill orosz pátriárka álláspontjával Oroszország Ukrajna elleni háborúját illetően, továbbá mostantól függetlenek tekinti magát Moszkvától. A szinódus résztvevői javasolták a párbeszéd kialakítását a konstantinápolyi pátriárka által 2019-ben autokefálnak, azaz önállónak elismert új ukrán ortodox egyházzal, az egyesülés gondolatát azonban az akkori nyilatkozatukban még elvetették.

MTI-hírt vettek át, nem tehetnek róla:
de tényleg, ebből a hírből ki tudja meg, hogy a korábban Filaret által vezetett (ma Epifanyij pátriárka áll az élén) ukrán autokefál ortodox egyház (ezt ismerte el 2018 végén Bertalan konstantinápolyi ökumenikus pátriárka) és az Onufrij metropolita irányította (formálisan a Moszkvai Patriarchátus alá tartozó de) valójában már régen autonóm másik ukrán/ukrajna területén működő, főleg oroszajkú egyház megállapodásáról van szó? Még a katolicizmusban (“egyetemes”) is megoldhatatlan teológiailag az a helyzet, amikor a különböző klérusok nemzeti törésvonalak mentén foglalnak állást nemzetközi konfliktusokban, hát még az autokefál egyházak esetében. Itt derül ki, hogy míg korábban jellemzően a világi hatalom volt az egyházi szolgálója országonként, birodalmanként, mára a klérusok függenek a világi (politikai)) hatalmaktól.Anyagilag leginkább. És mind a kettő nyerni akar ebben a “törököt fogtam” helyzetben. Az anyagi támogatás nélkül lényegében eszköztelen magyar katolikus egyházrész (prímás érsek vezeti) most pl. felvetette Erdő Péter lehetséges pápaságát, nehogy a nehéz gazdasági helyzetben, a valós megszorítások idején ő legyen a legnagyobb vesztes. (Lehetne is, meg is érdemelné!)  Előbb megy magyar szűzleány a Marsra, mint hogy Erdő Péter pápa legyen, de ennek most kevés a jelentősége ténybelileg, viszont a pénzért folyó harc nálunk megy “vérre”, az ukránoknál meg az istenbe vetett hit hit az a vér, amelyért mindenki legalább részben fizet. Mert ha még egyházilag is Moszkva alatt vannak, akkor tényleg jobb azonnal megadni magukat.
Thilotheus (Filofej) moszkvai metropolita mondta ki azt, amit ma mindenki Rettegett Iván hitvallásaként ismer: Moszkva a harmadik Róma, negyedik pedig nem lesz (két Róma elesett, a harmadik áll, negyedik pedig nem rendeltetett).

Címkép: Ukrán ortodoxok tárgyalása