Boris és a Trumpszerűség

Posted by

Politico hírlevél
A vég kezdete:  A Csatorna túlpartján zajló rendkívüli események valószínűleg ma is uralni fogják a politikai palettát, miután Boris Johnson brit miniszterelnök még akkor sem volt hajlandó lemondani, amikor egykori,  legközelebbiszövetségesei is erre kérték. A POLITICO munkatársa, Annabelle Dickson tájékoztatja önöket.

Trumpszerűség:  Johnson dacolt a kabinet teljes körű lázadásával, és megfogadta, hogy ragaszkodik a hatalomhoz. A cikk megírásának időpontjában 24 órán belül 46 lemondást regisztrált. Szenzációs módon tegnap késő este elbocsátotta Michael Gove-ot, az egyik legmagasabb rangú miniszterét is – egy Downing Street-i tisztviselőt idézve “kígyónak” nevezte Gove-ot. Johnson tettei azonnal Donald Trump volt amerikai elnökkel való összehasonlítást váltottak ki, miközben a miniszterelnök fogadkozott, hogy végsőkig harcolni fog.

Politikai ostorcsapás: A rendkívüli fordulatot jelzi, hogy néhány órával azután, hogy kinevezték az államkincstár kancellárjává Rishi Sunak helyett (aki kedden mondott le), Nadhim Zahawi tagja volt annak a küldöttségnek, amely a Downing Street 10. szám alá ment, hogy Johnson lemondását sürgesse. A POLITICO munkatársa, Andrew McDonald részletesen bemutatja, hogyan zajlott a szerdai nap.

MI KÖVETKEZIK? A tory párt szabályai szerint Johnson még közel egy évig biztonságban van a bizalmi szavazástól, miután júniusban szűken túlélte a szavazást. A konzervatív képviselők 1922-es bizottsága azonban hétfőn ül össze, hogy megválassza az új vezetőséget, és ezután megszavazhatják a szabályok módosítását, hogy a miniszterelnök ellen újabb bizalmi szavazást lehessen tartani. A Telegraph szerint a tory frakcióvezetők számításai szerint mindössze 65 képviselő támogatná Johnsont egy második bizalmi szavazáson – 180 képviselőre lenne szüksége.

Mit jelent ez a Brexit szempontjából: Kevés olyan európai politikus van, aki szomorú lesz Johnson távozása miatt, még akkor is, ha néhány keleti ország üdvözölte az Egyesült Királyság határozott álláspontját Oroszországgal szemben annak ukrajnai inváziója óta. De végső soron az EU és Johnson között nem volt szeretetveszteség a Brexit-megállapodásról folytatott kínkeserves tárgyalások, valamint az észak-írországi jegyzőkönyvről szóló törvényjavaslat közelmúltbeli bevezetése után, amely egyoldalúan felül kívánja írni azt a rendelkezést, amelyet maga Johnson is aláírt.

Indulók és lovasok: Minden attól függ, ki veszi át Johnson helyét. Liz Truss külügyminiszter az egyik favorit, és várhatóan keményen fog fellépni a jegyzőkönyvvel kapcsolatban, nem utolsósorban azért, hogy pártja euroszkeptikus ERG-szárnyát elégedetté tegye. Suella Braverman főügyész is bedobta a kalapját a ringbe tegnap este – ő ugyanaz az ügyész, aki azt tanácsolta, hogy a Brexit-megállapodás egy részének felülírása jogszerű, ami nem éppen jót ígér az EU és az Egyesült Királyság kapcsolatainak.

 

Címkép: Boris Johnson szellemet lát