Infantilis milliók hazája

Posted by
Zentai Péter
>Béndek Péter írja (és ha ő írja, akkor annak is érdemes komolyan vennie az alábbiakat, aki engem nem vesz komolyan)”Vajon mennyi eurót kellett eladnia az MNB-nek hány forintért az utóbbi órákban, hogy 5 Ft-tal beljebb legyünk (most éppen 412-n)? Hány kínai lélegeztetőgép és milyen tanári bérnövekedés fért volna ki a magyar kormánynak hívott bűnözői csoportra csak ma elvert adófizetői pénzből?”
Ezt pedig Raskó György írja. Helyszín megújult CBA csemegebolt, Budán: ” … találkoztam egy ismerősömmel, nagyjából velem egykorú. neki is tetszik a felújított üzlet: „tök jó, csak ne lenne ilyen drága”. majd hozzáteszi: „ez a szemét fasiszta ukránok miatt van, miattuk ilyen drága minden”. Ne mondj már ilyen hülyeségeket, maximum a napraforgóolaj, amire érdemi ráhatásuk van – válaszolom. A francot, ez a háborús infláció miatt van” – válaszolja. Az meg mi? Mire jön a válasz: az oroszok elleni agyatlan uniós szankciók miatt most az oroszok büntetik az egész EU-t. Felnyomták a gáz, meg az olaj árát, meg a gabonáét, stb.
Na ne, az infláció már a szankciók előtt is rendesen ment felfelé, de a gabona és a növényi olaj ára is már február közepén történelmi csúcson volt, még a háború megkezdése előtt. Sőt azóta csak megy lefelé a búza, meg a kukorica ára is a tőzsdén, mostanáig legalább 20%-kal estek a jegyzések. Egyszóval a „háborús infláció” kitaláció, jól hangzó propaganda duma, amit látom te is bevettél. Aztán elmagyaráztam neki mi és miért történt a globális és az európai élelmiszerpiacon, amiben persze benne van a háborús hatás is, de közel sem meghatározó módon.
Az érvelést elfogadta az ismerősöm, de megjegyezte, hogy akkor is abba kellene hagyni az ukránok támogatását, mert Putyinék biztos, hogy győznek s utána meg fogják büntetni egész Európát, kivéve bennünket, mert Orbán k…va jól csinálja. Kárpátalja autonómiát fog kapni, közvetetten visszaadják nekünk. Nem értem, miért támadjátok Orbánt, neked nem jó, ha visszakapjuk? Ki mondta neked ez a zagyvaságot, sose kapjuk vissza, ha megszerzik az oroszok. De igen, így lesz a Spöttle is megmondta – jön a határozott válasz. Nem tudom hol és mikor mondta, de a pofa nevéhez méltóan spöttisch, aki hülyét csinál a magyarokból, nyilván nem kevés pénzért. Hazafelé menet azon gondolkodtam, mikor és miért vált sok millió honfitársam ilyen infantilissé. Vagy a többség mindig is ilyen volt?”

Címkép: George Spöttle fideszes képviselő/Szentes