A Fed a felelős az inflációért, nem pedig Biden

Posted by

Dobozi István
>A gyorsuló infláció nemzeti aggodalomra ad okot, és négy évtizede nem látott szintre emelkedett. Június 27-én a Herald-Tribune több levelet is közölt, amelyekben arról vitatkoztak, hogy Joe Biden elnök mennyiben felelős a magas árakért. Sajnos a levélírók figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy nem az elnök, hanem a Szövetségi Tartalékbank mondja ki az utolsó szót az inflációról.
A Fed nem tudta megfékezni az inflációt – túl sokáig tartotta túl alacsonyan a kamatlábakat -, és a monetáris politika túlságosan ösztönző volt. A pénzmennyiség majdnem megduplázódott a COVID-korszak alatt.

Ahogy Milton Friedman közgazdász mondta: “Az infláció mindig és mindenhol monetáris jelenség. Más szóval, túl sok pénz kergeti a túl kevés árut. Azzal, hogy a Fed nem szigorította korábban a monetáris politikát, most arra kényszerül, hogy a szárnyaló inflációt hajszolja. Sok közgazdász attól tart, hogy a Fed pánikba eshet, és a kamatlábak túl nagy emelésével túllőhet a célon. Én nem osztom ezeket a félelmeket, mert az irányadó kamatláb még a legutóbbi nagy emelések ellenére is mélyen negatív reálértéken, azaz az inflációval kiigazítva. A reálkamatlábaknak jelentősen emelkedniük kell ahhoz, hogy megakadályozzuk az inflációs pszichológia veszélyes terjedését.

Dobozi István, Sarasota, a Világbank korábbi vezető közgazdásza.