Túlélheti Putyin a háborút?

Posted by

Foreign Affairs-elemzés>
A szovjet birodalom végét a rossz gazdaságpolitika, illetve Mihail Gorbacsov politikai melléfogásai okozták. Putyin tanult a hibákból, de ettől még van esély vele szemben. Míg az orosz elnök úgy tálalja, hogy a “különleges katonai műveletek” igazságosak és sikeresek – a hivatalos csatornákon a “vállalkozás” egyetlen lehetséges kimenetele a győzelem, addig nyugaton sok politikus és elemző arról álmodik: az ukránok kerekednek felül, az orosz rendszer pedig összeomlik, akárcsak egykor a Szovjetunió. Csakhogy ezek a remények a történelem téves értelmezésén alapulnak – figyelmeztet a Foreign Affairsben Vlagyiszlav Zubok, a London School of Economics történész professzora.

A szovjet birodalom végét ugyanis a rossz gazdaságpolitika, illetve az akkori vezető, Mihail Gorbacsov jó pár politikai melléfogása okozta. Vlagyimir Putyin sokat tanult az akkori eseményekből, de ettől még a demokratikus közösségnek van esélye a mai Moszkvával szemben. Hiszen ha egységes marad, akkor szép lassan alááshatja az elnök hatalmát, miután a Kreml ura alaposan elszámította magát Ukrajnában és ezzel maga tárta fel a rezsim sebezhető pontjait. Ennek ellenére a tekintélyelvű Oroszország meggyengülten ugyan, de jó ideig fennmarad.

Putyin mindent annak rendel alá, hogy hatalmát ne veszélyeztesse semmi, ezért “kikapcsolta” az ellenzéket. Nemigen voltak jelentős tüntetések az invázió ellen, hála a titkosszolgálatok eredményes működésének. A kormány gondosan ellenőrzi az emberek gondolatait is. Mint annyi más autokrata, az elnök is megtanulta, miként kell meglovagolni a gazdasági egyenlőtlenségeket, hogy szilárd bázisa legyen a társadalomban. A szankciók ellenére a nagyvállalkozók megtalálják a kiskapukat, hogy megszerezzék mindazt, amire szükségük van. Azon kívül a büntetések nem befolyásolják Moszkva gondolkodásmódját, ám bizonyosan ártanak az elitnek és a városi középosztálynak. Akik nem tudnak megbékélni a rendszerrel, azok már rég távoztak, sokszor hivatalos ösztökélésre. A többiek viszont általában nem érzik a saját bőrükön, mint jelent az, hogy a Nyugat kiközösítette az országot. Azon felül Putyin ért hozzá, hogy milliárdokkal megnyerje a támogatásukat.

Épít a konzervatív, illetve nosztalgikus érzelmekre is. Emellett a káosz időszaka után az oroszok olyan erős emberre vágytak, mint ő, aki megígérte, hogy megvédi őket az ellenséges világtól és helyreállítja az orosz birodalmat. Hosszabb távon az orosz energiaipar megérzi a korlátozásokat, viszont a Nyugat részéről nem lesz könnyű fenntartani az egységet és nem lesz egyszerű újabb területekre kiterjeszteni a tilalmakat. Lásd például Magyarországot: Orbán Viktor Putyin kevés, megmaradt európai barátai közé tartozik, de a német és az olasz kormány is tudja, hogy az energiaembargó mekkora csapást mér gazdaságukra.

Ám ha a cél Oroszország feltartóztatása, akkor fenn kell tartani a nyomást. Külföldi know how nélkül az orosz termelés színvonala idővel nagyjából oda esik vissza, ahol a 90-es évek elején tartott. Még az is lehet, hogy élelmiszerhiány lép fel. Ez pedig aláássa a központi mantrát, tehát hogy Putyin a nagy és szuverén Oroszország vezére, és irányításával az oroszok már nem rogynak térdre a Nyugat előtt. Ez pedig az évek során meggyengítheti az államot.Várhatóan nő a feszültség az ipari központok, illetve pénzeszsákon ülő Moszkva között. A szeparatista mozgalmak újjáéledését sem lehet kizárni, például ha a csecsen elnök a jövőben nem kapja meg rendszeres apanázsát. De még így sem szükségszerű, hogy a mai rezsim a Szovjetunió sorsára jusson. Hiszen a lakosság meglehetősen homogén, 80 százaléka orosz, emellett jól teljesít az elnyomó apparátus, nehogy rendszerváltás jöjjön.

A másik oldalnak ezzel együtt tartania kell az irányt, mert a megtorló lépések nyomán fokozatosan kimerül a hadikassza. A fronton elszenvedett vereségek nyomán a Kreml rákényszerülhet a fegyvernyugvásra. Ezzel együtt lesz olyan időszak, amikor a Nyugatnak és Ukrajnának együtt kell élnie a hervadó, megalázott, ám autoriter orosz rezsimmel. Inkább erre az eshetőségre kell készülni, nem pedig az orosz állam bukására – hangsúlyozza Vlagyiszlav Zubok a Foreign Affairsben megjelent cikkében.

HVG360

Joe Heller rajza: Orosz haderő matrjoska: A leépítés jó ötlet lehet