Putyin tízmilliókat éheztet ki Afrikában, hogy aztán a meginduló migrációval destabilizálja Európát

Posted by

Urfi Péter

>Vlagyimir Putyin arra készül, hogy kiéheztesse a fejlődő országok egy részét, ez háborús tervének következő lépése – írja twitteres elemzésében Timothy Snyder. A Yale történészprofesszorával hat éve készítettünk interjút; később írtunk a könyvéről, amely részletesen foglalkozik Orbán rendszerével is; és közzétettük 20 tanácsát az illiberális rendszerekben élőknek. Legutóbb az orosz propagandáról kifejtett gondolatai kavartak nemzetközi vitát.

Snyder most azokra az egyre aggasztóbb hírekre reagál, miszerint a világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajna az orosz tengeri blokád miatt nem tudja eljuttatni terményeit Afrikába és Ázsiába. Ha a 20 millió tonna gabona megrohad a raktárakban, az olyan élelmezési válságot okozhat, ami a világpolitikát is átformálhatja. Nem véletlenül próbálja kimenekíteni az életet jelentő árut Ukrajnából az USA és az EU is, sőt Magyarország is felajánlotta a segítségét. Csakhogy, ha nem az ukrán kikötőkből indulnak a szállítmányok, az sokkal-sokkal több időbe és pénzbe kerül, és még így sokkal kevesebbet lehet célba juttatni az infrastruktúra alkalmatlansága miatt.

Egyre bizonyosabb, hogy az orosz hadsereg szervezetten és nagy mennyiségben lopja a búzát az elfoglalt területeken élő ukrán termelőktől, hogy aztán azt emelt áron adják tovább a politikai szempontok szerint válogatott vevőknek….

A 444.hu cikke – további része előfizetés ellenében olvasható

Címkép: Megsemmisített ukrán gabonaraktár