Politikai pártokat pedig nem minősítünk

Posted by

K. Zs.

>Heindl Péter(jogász, történelemtanár, a valahai Fidesz, majd az SZDSZ, később a Gandhi Gimnázium, a Gilvánfai  Tanoda  alapítója) bejegyzése az  Én az Európai Unió állampolgára akarok maradni  csoportban.

„Zenészeink és zenepedagógusaink egyeteme, a patinás Zeneakadémia szenátusa új Etikai Szabályzatot fogadott el.  amely . július 1-től hatályos. Ma még megszólalhatnak politikai kérdésekben az egyetem polgárai (tanárok és diákok), holnaptól ez már mindenhol tilos számukra, és az egyetem szankcionálhatja is a renitenseket.
Sok munkahelyen szóban, nem egyszer a kormány elvárását közvetítve, betiltották már a politikai véleménynyilvánítást az ott dolgozók számára. Írásban, szabályzatban előírva azonban én most találkoztam ezzel először.
Íme két rendelkezés a Zeneakadémia holnap hatályba lépő szabályzatából:
1.) Az Egyetem elkötelezett a véleménynyilvánítás szabadsága iránt. /3. § (1) bekezdés b) pont/
2.) Az Egyetem tiltja, hogy polgárai a politikai pártokat minősítsék. /3. § (3) bekezdés b) pont/
Orwelli…
Álláspontom szerint az ügyben pert kell indítani, az ügyet a nyilvánosság előtt kell tárgyalni, a szöveg előterjesztőjét nevén kell nevezni, a szabályzatot elfogadó egyetemi Szenátust és az azt jóváhagyó minisztériumot bocsánatkérésre kell rávenni. Amennyiben a hazai bíróságok nem hoznak megfelelő döntést, a magyar jogrend szerinti legfőbb jogorvoslati fórumhoz, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához kell fordulni felülvizsgálatért.