Orbán utánozza-e Ceausescut?

Posted by

Zöldi László

>Tegnapi bejegyzésem élénk visszhangot keltett. Miniszterelnökünk szülőfalujának már egyik hozzászóló sem tekintette Felcsútot, és abban is megállapodtak, hogy a múlt század 60-as éveiben a falun élő asszonyokat a legközelebbi város kórházába szállították szülni. Így jöhetett a világra Orbán Viktor Székesfehérvárott, és így származhat Alcsútdobozról. Akadt olyan vitatkozó, aki szerint hivatalosan is meg kéne különböztetni a születési és a származási helyet. Okos gondolat.
Laczik Zoltán budaörsi önkormányzati képviselő pedig ezt írta: „Érdekes, hogy csak diktátorok/autoriter vezetők esetében köztéma a születési hely. Ceausescu, Kim Ir Szen, stb. Érdekel valakit, hogy hol született Macron, Scholz vagy Draghi?” Hát… Karácsony Gergelynek nem volt lehetősége, talán kedve sem diktátorrá válni. Ellenzéki kormányfő-jelöltségét mégis „nyírségi szülőfalujában, Nyírtasson … jelentette be.” (Buják Attila újságíró, 168 Óra, 2021.10.14.) Csakhogy a Párbeszéd-politikus Fehérgyarmaton született. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy az édesanyját Nyírtassról szállították a közeli kórházba.
Ami Laczik újságíró kolléga történelmi párhuzamát illeti, Ceausescu említése korlátozottan érvényes. A román diktátor az olténiai Scornicestiben kétségkívül építtetett stadiont, és szülőfaluja focicsapatát is bejuttatta az első osztályba, Orbán viszont nem a szülőfalujában, hanem „csak” a választott falujában csinálta ugyanezt. De nemcsak Zoli esett áldozatul a szülőfalu-félreértésnek. Bajnai Gordon 2013-ban az Együtt miniszterelnök-jelöltjeként kampányolt Felcsúton. Az Orbán-ház tövében épített stadionnál boronálta össze a hivatalban lévő miniszterelnököt a román diktátorral.
Ugyanez nemrégiben megtörtént Gál Máriával is. A határon túli magyarok talán legjobb újságíró-szakértője nyilván azért emlegette együtt a két politikust, mert itt él, és Erdélyben élte meg a brutális diktatúrát. Félreértésileg Márki-Zay Péter is csatlakozott hozzá. Egy tévéműsorban fejtegette: „Képzeljük el, hogy ha Gyurcsány, Horn Gyula vagy Antall József a saját szülőfalujában stadiont épít.” Elképzeltem, sőt utána is néztem, és arra jutottam, hogy mindhárom miniszterelnökünk városban született.
A nagy hírre vergődött történelmi párhuzam egyetlen emberre illik Magyarországon. Stadler József a magánjövedelméből ajándékozta meg szülőfaluját, Akasztót egy stadionnal. Idestova negyedszázada abban a helyiségben fogadott, amelynek faragott bútorzatát Ceausescu erdélyi kastélyából vásárolta.

Tíz mondat a falusi politikusokról

Európában eddig egyetlen olyan vezető akadt, akinek fontos volt, hogy szülőfaluja bekerüljön az első osztályba. Ez a politikai vezető Ceausescu volt. (Bajnai Gordon Együtt-politikus, volt miniszterelnök Felcsúton, Népszabadság, 2013. június 15.)
Felcsút egyetlen különlegessége, hogy ott született a miniszterelnök. Gondolom, hamarosan Puskás Öcsi szülőfaluja is Felcsút lesz. (Farkasházy Tivadar újságíró, Népszava, 2014. október 10.)
A falujában van egy stadion. (Farkasházy Tivadar újságíró, ATV, 2016. május 2.)
Luxus-sportcsarnok épül Orbán Viktor falujában. (Rab László újságíró, Népszabadság, 2016. július 8.)
A magyar futball-főváros egy 1800 lelkes falu, a miniszterelnök lakóhelye. (Bita Dániel-Pető Péter újságírók, Népszabadság, 2016. július 16-17.)
Mivel Orbán Viktor szereti a focit, szülőfalujában megépítette a Puskás Akadémiát. (Varga Zoltán szociálpszichológus, 168 Óra, 2018. április 26.)
Képzeljük el, hogy Gyurcsány, Horn Gyula vagy Antall József a saját szülőfalujában stadiont épít. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, ATV, 2020. június 16.)
Orbán Viktor bábáskodott a szülőhelyén létrejött futballakadémia fölött. (Szerető Szabolcs újságíró, Magyar Hang, 2020. július 3.)
A román Kondukátorhoz egyre több dolog kapcsolja a magyar illiberális vezetést, és ennek csak egyik – bár legismertebb – szimbóluma a Vezér szülőfalujába épített stadion és első ligás focicsapat. (Gál Mária újságíró, Népszava, 2022. február 10.)

Érdekes, hogy csak diktátorok/autoriter vezetők esetében köztéma a születési hely. Ceausescu, Kim Ir Szen, stb. Érdekel valakit, hogy hol született Macron, Scholz vagy Draghi? (Laczik Zoltán újságíró, Facebook.com, 2022. július 3.)

Médianapló, 2022.július 4.

Címkép: A Ceausescu stadion Scornicestiben