Orbán ismeri Putyin tervét és most újra a migráns ügyet veszi elő

Posted by
Béndek Péter
>Timothy Snyder: Putyin tízmilliókat éheztet ki Afrikában, hogy aztán a meginduló migrációval destabilizálja Európát – olvasható a 444-ben is.
Valaki pedig 2015 után megint pontosan tudja P. szándékait: jó előre háborús veszélyhelyzetet hirdet (amin persze az ellenzéki közvélemény századszorra is ignoránsan gúnyolódik, mert még mindig nem érti az orbánista politikacsinálás algoritmusát), előre beszél a “magyar határt támadó migránsok százezreiről“, ún. határvadászalakulatokat állít, a rendről és békéről „a legerősebb valutánkként“ beszél (amit majd be lehet váltani az EU-nál euróra), aztán még sokkal baljósabb módon hirtelen 35 M eurós “vállalkozásfejlesztési” ingyenpénz kerül a magyar kormánytól a boszniai szerbekhez, fegyveres összetűzés is kialakul a határ közelében, miután korábban a szerb elnökkel egyeztetett…
Orbán a legtöbbször megelőlegezi a tudtával koreografált eseményeket, mert a bekövetkeztük előtti időt propagandahadjáratra is kihasználja a belpolitikai pozíciójának erősítésére, amire ráadásul most — ilyen infláció, forintromlás és általános kormányzati inkompetencia mellett — kivált szüksége van (nem beszélve a kivagyiságáról, amit mindig csillogtatnia kell, illetve az alapnarratíva érvényesítéséről, miszerint egyedül Orbán tudja megvédeni a magyarokat, ezért ő szabja meg a belpolitikai prioritásokat).
A propagandahadjárat részeként várhatjuk a vélhetően zsarolt kormányfő gépezetének átállítását a proputyinista, ukránellenes álláspontra (első korai hírnöke volt ennek az eddig balanszírozó, az origónál stb. valamivel érzékenyebb, műveltebb rétegeknek szóló index.hu-n tegnap délután megjelent, majd hamar bevont nyíltan putyinista szalagcím), amit megtehet majd, ha nem az lesz már az EU fő gondja, hogy fenntartsa az egységet Ukrajna kérdésében, ellenkezőleg: ki akar majd onnan szállni a migráció és a közvélemény kettős nyomására, gondolhatja Orbán.
Ami megint megerősíti majd a szélsőséges pártokat, megspékelve közben a már addigra “béna kacsa” Biden bukásával stb. Ez semmi más, mint egy potenciálisan nagyon véres hatalmi játszma, amit a magyar “ellenzék” szótlanul, tehetetlenül szemlél. Mit szemlél? Oda se néz. Szívesebben foglalkozik bármi mással, mint az országgal.

Címkép: Migránsok az erdőben