Böjte Csaba szíve minden szeretetével imádkozott a Felcsúti Puskás Akadémiáért

Posted by

Böjte Csaba rengeteg mindent kívánhatott volna az angyaltól, mi meg meglepődve nézhettük volna másnaptól, hogy nincs szegénység, megtisztult a környezetünk, ekevas lett az összes interkontinentális ballisztikus rakétából, jóllakott és boldog a világ összes eddig éhező gyereke, vagy újra összeállt a Beatles, és keddenként ingyenes koncerteket adnak a Hősök terén.

De nem, Böjte Csaba azt kívánta, hogy legyen mindenféle jó, rend, erő meg becsület a Felcsúti Puskás Labdarúgó Akadémia karácsonyfája alatt; hogy a Felcsúti Puskás Labdarúgó Akadémia 15 millió magyar akadémiája legyen; illetve “hogy legyen minél több gól, végül is egy akadémia attól működik. Szívem minden szeretetével imádkoztam ezért”.

Ez gyönyörű. Az a South Park-epizód jut eszembe, mikor a 2000. évben Isten megjelenik a Földön, és a tisztelt emberiségnek lehet tőle egyet kérdezni. Míg az emberiség a Nagy Kérdésen gondolkodik, Stan – akit a többiek eléggé átkúrtak – előre furakszik, és gyorsan felteszi az őt leginkább foglalkoztató kérdést: miért nem menstruál még? Isten tájékoztatja, hogy azért, mert a fiúk nem menstruálnak, és a haverjainak is csak valami bélfertőzése van, azért vérzik a seggük, hiába kreáltak a dolog köré furcsa crossgender boszorkányszektát – majd elköszön, és közli, hogy legközelebb újabb kétezer év múlva lehet tőle kérdezni.

Úgy érzem, hogy akárcsak Stan, Böjte atya is elpazarolt egy óriási lehetőséget. De Stannek legalább volt mentsége – számára nemlétező menstruációja életbevágó problémának tűnt. Böjte atyának efféle mentsége nincs, bár kétségtelen, hogy a Felcsúti Puskás Labdarúgó Akadémiát kissé metaforikusan tekinthetjük egyfajta társadalmi bélfertőzésnek is.

Böjte atyában egyszerűen túlbuzgott a szervilizmus. Mindenesetre ritka, hogy jótevő angyalokhoz valaki potyagólokért imádkozik.

Hogy az angyal mit válaszolt, arról nincs információnk.

Talán jobb is.

A szerző Facebook-bejegyzése az Új Héten

%d bloggers like this: