Biztos, ami biztos

Posted by
Lendvai Ildikó
>Június 29-én írtam:
Fájó hiány került felszámolásra..
Végre! Végre van külön miniszterelnöki biztosa a magyar életmódnak. A 4 évre kinevezett biztos “a magyar identitás és ezen belül kifejezetten a magyar életmód védelmét és megerősítését célzó koncepciót alkot”.
Csak azt nem tudom, hogyan alkot koncepciót ez a szegény biztos a magyar életmód védelmére és megerősítésére, ha még nincs meghatározva hivatalosan, mit kell “magyar életmódnak” minősíteni. Pató Pálét vagy Hűbele Balázsét? Lúdas Matyiét vagy a botosispánét? Honvédő vitézekét vagy a Rokonok szereplőiét?
Ha nem lesz külön a magyar életmód definiálásáért felelős biztos is, nem vagyunk kint a vízből.
Megmondom, én milyen biztos szeretnék lenni. Az, aki, ha már mindnyájan megbuggyantunk, kiírja az országhatárra a “zárt osztály” feliratot. Úgy látom, lassan szükség lesz rám.
Biztos, ami biztos.

De az idő megint túllépett rajtam.

Még javában rágódtam a magyar életmódért felelős biztoson, és tessék! Máris kineveztek négy újabb biztost. Az egyikük a mohácsi vész biztosa. Ő a felelős a mohácsi csata 500. évfordulójára, négy év múlva szervezendő megemlékezésért. A súlyos felelősséget államtitkári fizetésért és a vele járó cugehörért veszi vállaira. Illetve már vette, tavaly óta egy évig szintén ő volt a mohácsi vész-biztos, most hosszabbították. Nem a mohácsi vészt, hanem a megbizatását.
Nekem legjobban az tetszik, hogy a Közlönyben ismertetett feladatköre szerint “az ehhez kapcsolódó fejlesztésekért” is felelős. Igazán örülök, hogy a mohácsi vészt fejleszteni fogjuk. Tényleg nem maradhat csak úgy, fejletlenül.
Úgy látom, az első szakaszban a kormány segítségével gondoskodnia kellett arról, hogy vész legyen. A második szakaszban majd a dolgot lokalizálják Mohácsra.
De ott még nem tartunk.

Címkép: Mohács