Dosztányi Imre halála

Posted by
Somfai Péter
>Hosszan tartó, súlyos betegség után 87 éves korában elhunyt Dosztányi Imre aranytollas újságíró, a TermészetBúvár kiadója, főszerkesztője.
A „hírek világából” lépett át a nyomtatott sajtó területére. Az MTI belpolitikai szerkesztőjének beosztását cserélte fel a Magyar Ifjúság belpolitikai rovatvezetői székére. A 70-es évek elején szakmailag, emberileg egyaránt érett és összetartó kollektívát kovácsolt a keze alá került részben pályakezdő fiatalokból. Megtanította – és megkövetelte – minden munkatársától a pontos tájékozódást, a hír tiszteletét, a „hallgattassék meg a másik fél is” követelménye szerint gyakorolt korrekt újságírást.
Később a Tájékoztatási Hivatalban töltött be vezető tisztséget, majd a rendszerváltás idején elvállalta a TermészetBuvár szerkesztését. Kiadóként napi harcot vívott a középiskolai diákok természettudományos ismeretterjesztésében nélkülözhetetlen havilap életben tartásáért. Sokszor ezer, tízezer forintos támogatásokért kilincselt, nyomdákkal alkudozott, de a gondjaira bízott magazin magas tartalmi és minőségi színvonalából még akkor sem volt hajlandó engedményt tenni, amikor a lap kollektívájának – az egy-két belső munkatársnak és a körülöttük dolgozó külső szakembereknek – egyetlen fillér tiszteletdíjat sem tudtak fizetni.
Maximalista és a szakma megszállottja volt. Amíg a gyilkos kór és ereje engedte, szinte az utolsó napig dolgozott.

Címkép: Szerkesztette Dosztányi Imre