Tíz éven át pokollá tette a rábízott gyerekek életét Böjte atya otthonainak egyik volt nevelője

Posted by

>Harminc év végrehajtandó börtönre ítélte szerdán alapfokon a csíkszeredai bíróság a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottját, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában. A vádiratban 36 bűncselekmény szerepel, a legsúlyosabb a többrendbéli nemi erőszak, a volt nevelő ellen 15 fiú vallott. Az ügyből kiindulva annak jártunk utána, hogy voltak-e olyan rendszerszintű problémák a vizsgált időszakban a Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonainak működésében, amelyek kedveztek az esetleges abúzusoknak. A Transtelex lapelődje, a Transindex már tavaly nyáron értesült arról, hogy a csíkszeredai bíróságon folyamatban van egy büntetőper a magyarországi és romániai közpénzekből, illetve magánadományokból működő dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt munkatársa ellen. Megtudtuk azt is, hogy a férfit gyermekek ellen elkövetett szexuális és fizikai abúzusokkal vádolják, de tekintettel arra, hogy a sértettek kiskorúak, a per zárt ajtók mögött zajlott. Múlt év végén kikértük a csíkszeredai bíróságtól a vádirat anonimizált kivonatát.

A vádirat szerint a jelenleg 35 éves K. Sz. összesen 36 bűncselekményt követett el tíz év alatt, 2007 és 2017 között, előbb a dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, majd a Kászonaltíz községhez tartozó kászonimpéri Szent Katalin Otthon nevelőjeként a rábízott gyermekek ellen. A sértett felek száma tizenöt, mindannyian fiúk, és mindegyikük kiskorú volt (a legkisebb 8 évesnél kisebb, a legnagyobb 16 éves) az elszenvedett szexuális és fizikai abúzusok időpontjában. Az ügyészek szerint a vádlott két gyermeket megerőszakolt, tizenegyet szexuálisan bántalmazott, tízet „megrontott”, tizenhármat fizikailag bántalmazott, egynek pedig veszélyeztette a testi épségét abban az időszakban, amikor a Szent Ferenc Alapítvány alkalmazottja volt. A kiskorúak egy részének több típusú – szexuális és fizikai – abúzust is el kellett szenvednie az akkori nevelőjétől, derül ki a vádiratból.

K. Sz. 2007 és 2011 között a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központban, 2011-2017 között pedig a kászonaltízi Szent Katalin Otthonban dolgozott, az utóbbi intézménynek 2014-ig a helyettes vezetője is volt. A vádirat szerint az első bizonyítható bűncselekményt a tusnádfürdői otthonban követte el: orális szexre kényszerített egy „4 és 8 év közötti” gondozottat. A csíkszeredai ügyészség szóvivője, Cristina German a Transtelexnek azzal magyarázta a gyermek akkori életkorával kapcsolatos bizonytalanságot, hogy kihallgatásakor a fiú nem emlékezett pontosan az abúzus időpontjára.

A vádirat szerint K. Sz. a következő bűncselekményeket követte el tíz év alatt, a Szent Ferenc Alapítvány alkalmazottjaként:

  • egy 14 éven aluli fiút több alkalommal orális szexre vett rá (ez a bűncselekmény az új Btk. szerint nemi erőszaknak minősül)
  • négy fiút rendszeresen arra kényszerített, hogy simogassák a nemi szervét
  • hét fiúnak rendszeresen simogatta a nemi szervét
  • hét fiút rendszeresen arra kényszerített, hogy együtt nézzenek pornófilmeket
  • öt fiúnak rendszeresen mutogatta a nemi szervét
  • tizenkét fiút rendszeresen ütlegelt
  • egy fogyatékkal élő, beszédképtelen fiút rendszeresen ütlegelt, és többször kitette az otthon emeleti (hat-hét méter magasan lévő) ablakpárkányára, és becsukta az ablakot

Szerkesztőségünk csak a vádirat rövidített változatát kapta meg a bíróságtól, amelyben a sértettek vallomásainak részletei ki vannak takarva. Információnk szerint azonban ezek a vallomások számos olyan sokkoló, horrorisztikus részletet tartalmaznak, amelyekből kiderül, hogy a rábízott gyermekek évekig ki voltak szolgáltatva a nevelőjük kénye-kedvének, aki érzelmileg, fizikailag és szexuálisan is bántalmazta őket, és folyamatos rettegésben kellett élniük a rendszeres kínzásoktól és megalázásoktól tartva.

Egyre több bizonyíték került elő

A vádirat szerint a csíkszeredai ügyészség 2016. november 4-én indított nyomozást K. Sz. ellen, akkor még csak azzal a gyanúval, hogy rendszeresen bántalmazta 2006 és 2011 között a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központban az egyik rábízott kiskorút. Az ügyészségi szóvivő nem kívánt részletekkel szolgálni arról, hogy miként szerzett tudomást a vádhatóság több évvel a feltételezett bűncselekmény elkövetése után a tusnádfürdői otthonban nevelt fiú állítólagos bántalmazásáról. Információink szerint K. Sz.-t a kiskorú sértett hozzátartozója jelentette fel. A vádhatóság 2016. november 11-én indított büntetőeljárást ebben a bántalmazási ügyben kiskorú veszélyeztetése gyanújával a Szent Ferenc Alapítvány volt munkatársa ellen, aki egyébként akkor még a Szent Katalin Otthon nevelője volt. Néhány hónappal később, 2017 júliusában a nyomozást kiterjesztették kiskorúval létesített szexuális kapcsolat, illetve a tanúk befolyásolásának gyanújára is. Az utóbbi gyanút később ejtették. A kiskorúval létesített szexuális kapcsolat büntetőjogi besorolását pedig az eljárás egy későbbi szakaszában, 2020-ban nemi erőszakra módosították. Abban az évben ugyanis változott a büntető törvénykönyv, és a módosított jogszabály szerint nemi erőszaknak minősül a 14 éven aluli gyerekekkel létesített, bármilyen jellegű szexuális kapcsolat.

A vádirat szerint K. Sz.-t 2017 augusztusában kihallgatták, közölték vele, hogy mivel gyanúsítják, majd 2018 januárjában és februárjában is beidézték a csíkszeredai ügyészek. Egy darabig az ügyben nem történt elmozdulás, a 2019-es év azonban fontos fordulatot hozott az addig még „csak” kiskorúval létesített szexuális kapcsolat bűncselekményével és kiskorú veszélyeztetésével gyanúsított K. Sz. elleni büntetőeljárásban. A vádirat szerint ugyanis abban az évben márciusban a kászonaltízi Szent Katalin Otthonba bejáró pszichológusnak az intézmény egyik lakója elpanaszolta, hogy a vádlott korábban rendszeresen fizikailag és szexuálisan bántalmazta őt. Néhány nappal később további három fiú az otthon egyik önkéntesének számolt be a volt nevelőjük részéről elszenvedett szexuális és fizikai abúzusokról. A hallottakat a pszichológus és az önkéntes is jelezte a Hargita megyei gyermekvédelmi igazgatóságnak, utóbbi intézmény pedig feljelentette a rendőrségen a Szent Ferenc Alapítvány volt munkatársát.

Innentől pedig nem volt megállás: az ügyészek a vádirat szerint 2019 áprilisa után egyre több bizonyítékot szereztek arra, hogy K. Sz. 2007 és 2017 között rendszeresen szexuálisan és fizikailag bántalmazta a tusnádfürdői és a kászonaltízi otthonban nevelt fiúkat. A gyanúsított ellen a nyomozás során legkevesebb tizenöt sértett vallott, többen közülük jelenleg már nagykorúak. A bűnvádi eljárás 2021 januárjában zárult le, a Szent Ferenc Alapítvány volt munkatársát 2021 áprilisában állították bíróság elé. Bár súlyos bűncselekményekkel vádolják, K. Sz. végig szabadlábon védekezhetett, az ügyészség a hatósági felügyelet alá helyezését sem kérte. A csíkszeredai ügyészség szóvivője kérdésünkre ezt azzal magyarázta, hogy a gyanúsítottak elleni kényszerintézkedéseknek „nem a bűncselekmény súlyossága az egyetlen kritériuma”.

A büntetőperben június 29-én, szerdán hirdették ki az alapfokú ítéletet. A csíkszeredai bíróság a román igazságszolgáltatásban szokatlanul súlyos büntetést szabott ki a vádlottra: K. Sz.-nek harminc évet kell börtönben töltenie. Emellett több jogától megfosztották, összesen 790 ezer lej kártérítés és 3700 lej perköltség kifizetésére kötelezték, a vagyonából pedig 600 ezer lej értékben foglaltak le javakat. K. Sz.-t a bíróság huszonnégy bűncselekményben találta bűnösnek. A bíróság két nemi erőszakért egyenként tíz év, szexuális bántalmazásokért egyenként öt év, kiskorúak „megrontásáért” egyenként hat hónap, illetve egy év, fizikai bántalmazásokért egyenként egy év, kiskorú veszélyeztetéséért öt év szabadságvesztésre ítélte a vádlottak. A büntetéseket összevonták, és az alapfokú ítélet harminc év szabadságvesztés lett. K. Sz. emellett nem foglalhat el köztisztséget, nem dolgozhat az oktatásban, még csak kapusként sem gyermekotthonokban, nem teheti be a lábát Kászonaltízre, nem vehet részt a Szent Ferenc Alapítvány rendezvényein, öt éven keresztül nem kommunikálhat a sértettekkel, és a közelükbe sem mehet.

Címkép: A perben szereplő gyermekotthon

Transtelex/Új Hét