Összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát a kremencsuki támadás miatt

Posted by
Pásztor Máté

Ősszehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését Ukrajna kérésére. Kijev a kremencsuki bevásárlóközpont elleni hétfői orosz rakétatámadás miatt kérte a testület összehívását. Volodimir Zelenszkij terrorizmussal vádolta Oroszországot, és követelte, hogy távolítsák el a Tanácsból. Az elnök egy perces csendet kért az Oroszországgal vívott háborúban elesett ukránok emlékére:

“Ha egy ország békés embereket ölne meg, az mindenképpen terrorizmusnak minősülne. Egy ilyen szervezet az egész emberiség ellenségévé válna. Ezért az, amit a bűnözők és bűnszervezetek szintjén büntetnek, nem maradhat válasz nélkül egy terroristává vált állam szintjén” – mondta az ukrán elnök.

DImitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese tagadta, hogy szándékosan céloznának polgári infrastruktúrát. “A valóságban nem volt támadás a bevásárlóközpont ellen. Az orosz fegyveres erők precíziós fegyverekkel semmisítették meg az Egyesült Államokból és európai országokból kapott nyugati fegyvereket és lőszereket a kremencsuki gépgyár területén.”

Zelenszkij később nyilvánosságra hozta azokat a felvételeket, amelyek állítólag a kremencsuki bevásárlóközpont elleni rakétacsapás pillanatában készültek. A Kreml ragaszkodik ahhoz, hogy az ukrajnai háború, amelyet Moszkva különleges katonai műveletnek minősít, azonnal véget érhet, amint Ukrajna leteszi a fegyvert.

euronews

Címkép: Kremencsuk, ez maradt a bevásárlóközpontból