Finnország és Svédország NATO-tag

Posted by

Boris János
>Megállapodás született Finnország és Svédország NATO-tagságáról– jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden, egy nappal a szervezet madridi csúcstalálkozója előtt. A két ország Oroszország Ukrajna ellen indított invázióját követően kérte felvételét a védelmi szövetségbe, azonban a folyamatot kezdetben blokkolta Törökország.

Kedd éjszakára már a megállapodás több részlete is holdvilágra került: a két északi ország megszünteti a Törökországot sújtó fegyverembergót mindkét ország támogatja Törökországot a kurd PKK elleni harcában, és felfüggeszti a PKK szíriai testvérszervezetének, az Népi Védelmi Egységek (YPG) támogatását – ami azért is érdekes, mert ez a szervezet az Iszlám Állam ellen alakult nemzetközi koalíció fő szíriai partnerszervezete. Mindkét ország kiegészíti terrorizmus elleni törvényeit.

A három ország vállalja, hogy megoszt egymással bizonyos hírszerzési értesüléseket,
a felek kiadják egymásnak a területükön tartózkodó, terrorizmussal megvádolt személyeket (ami azért is aggályos, mivel a török hatóságok meglehetősen könnyű kézzel osztogatják a terrorista-vádakat az Erdoğan-rendszer ellenfeleinek)
A három ország egy állandó konzultációs testületet hoz létre igazságügyi-, biztonsági és hírszerzési ügyekben,
Finnország és Svédország támogatni fogja Törökországot az EU védelmi kooperációjában (PESCO)

(Guardian, BBC, Hürriyet)

Címkép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a két új tag zászlócskájával