A Jókai 1. lakói meséltek az omlásról

Posted by

Óriási morajlásra lettek figyelmesek Budapest belvárosában az emberek délelőtt, miután leomlott egy lakóház homlokzata. A baleset után alig két perc alatt helyszínre értek a tűzoltók, a mentők és a rendőrök is.
– mondta a Borsnak a ház 4. emeletén lakó Réka, aki elmondta, hogy az épület tetejére új lakásokat építenek és ezeknek az ingatlanoknak a fala szakadt le az ötödik emelet magasságából.

Fotó: Sandor Bankuti

– A lakást nem hagyhattuk el, és bejönni sem lehetett. Leszakadt a homlokzat az utcára. Itt van mindenki: tűzoltók, rendőrök, mentők. A tűzoltók és a rendőrök sorban törik fel a lakásokat, ahol nincs otthon senki, vagy nem tudják kinyitni az ajtót, hogy nem szakadt-e rá az emberekre valami. Az egyik lakásban találtak egy hallássérült asszonyt, aki nem vett semmit se észre az omlásból. És nagyon megijedt a lakásába betörő tűzoltóktól.

-A májusi tűz után, amit két óra alatt eloltottak rengeteg vízzel, három négy nappal már folytatták a munkát.  mondta Réka. A víztől a 4. emeleti lakások mind szétáztak, leszakadtak a plafonok, az ablakaink szétrohadtak. Úgy tudjuk, hogy tizenöt luxus lakást akarnak felhúzni a fejünk fölé. Most felszólítottak minket, hogy hagyjuk el a házat, mert további veszély lehet.

Réka arról is beszélt, hogy januárban kezdték el az acélszerkezetes tetőteret építeni az 1896-ban épült négy emeletes házra. – Három hete este nagy tűz volt házban. Kijöttek a tűzoltók, és rengeteg vizet locsoltak a házra. Ezt valószínűleg megszívta a födém, nem csináltak utána statikai vizsgálatot, és nem erősítették meg a falat, az omlás ott indult meg, ahol a locsolás volt – mesélte egy szomszéd házban lakó férfi.

Címkép: Tűzoltók a Jókai utcában