Tartsátok távol politikátokat a nők bugyijától

Posted by
Nők milliói veszítik el az abortuszhoz való jogot AmerikábanAz Egyesült Államokban nők milliói veszítik el az abortuszhoz való törvényes jogot, miután a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte azt az 50 éves ítéletet, amely országosan legalizálta az abortuszt. Az amerikai legfelsőbb bíróság – amely egyúttal az Egyesült Államok alkotmánybírósága is – pénteken érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, ezzel lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt – jelentette több amerikai médium pénteken.A szövetségi legfelsőbb bíróság döntését a bíróság épülete előtt nagy tömegek várták, az abortusz kérdése ugyanis megosztja az amerikai törvényhozást és a társadalmat.Joe Biden elnök úgy fogalmazott; „az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága ma elvett egy olyan alkotmányos jogot az amerikai néptől, amit korábban elismert. Nem korlátozta – egyszerűen elvette! Ilyet még soha nem tettek egy olyan joggal, ami rengeteg amerikai számára ennyire fontos. De mégis megtették. Ez egy szomorú nap a bíróság és az ország számára.”

A képviselőház demokrata elnöke, Nancy Pelosi kijelentette, „a radikális Legfelsőbb Bíróság kifilézi az amerikaiak jogait, veszélyezteti egészségüket, biztonságukat. De a kongresszus lépni fog a szélsőségesség ellen, hogy megvédje az amerikaiakat.” Barack Obama korábbi elnök is bírálta a testület döntését, amiért „politikusok és ideológusok szeszélyére bízta egy ember legszemélyesebb döntését”.Donald Trump alelnöke, Mike Pence viszont üdvözölte a „meg nem született gyermekek védelmében” hozott döntést.

Az Egyesült Államok tagállamainak nagy része már többféle korlátozást bevezetett a művi terhesség-megszakítás szabályozására, a legfelsőbb bíróság pénteki döntése után azonban a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortuszról, s nem minősül törvénytelennek, ha egy-egy tagállam betiltja azt. A Legfelsőbb Bíróság döntése után elsőként, Missouri kormányzója bejelentette; az államban betiltják az abortuszjogot. Kalifornia, Oregon és Washington állam kormányzói pedig közös nyilatkozatban tettek ígéretet arra, hogy nem veszik el a nők abortuszhoz való jogát.   Az 1973-as jogesetben a szövetségi legfelsőbb bíróság azt mondta ki, hogy alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása.