Botond, a tökéletes

Posted by
GELLERT KAPOTT TÖRTÉNETEK
>Gellért András
>Szigetszentmiklóson látogattam meg a Zöldesi családot. Takaros házukban élnek fiukkal, a most harminckét éves Botonddal, aki a napokban tért haza külföldről. Az elmúlt időszakban Elon Musknál dolgozott, Teslákat tesztelt és programozott, azt megelőzően pedig a Boeing 747-es gyártóüzemében, a hajtóműfejlesztésnél kapott állást. Járja a világot, szó szerint kapkodnak érte a cégek. Neki nem kell életrajzot tartalmazó, motivációs leveleket írni. Neki írnak.
Sosem maradt munka nélkül, segélyre nem szorult. Idehaza is számos helyen megfordult már, és mindenhol maradéktalanul elégedettek voltak vele. Őt nem érintik a folyamatosan változó, drasztikus munkaerőpiaci kihívások, minden területen megállja a helyét. Ha kell targoncát vezet egy raktárban, máskor tévéhíradót, bankban hitelbírálattal foglalkozik, általános iskolában kémiát tanít, beteghordóként segít az egészségügyben, de arra is volt már példa, hogy rendőrjárőrként teljesített szolgálatot. És, hogy még véletlenül se feledjük, egyelőre csak epizodistaként, de felnőttfilmben is szerepelt. A következő hónapban politikai elemzőként és beszédíróként alkalmazzák.
A mai világban ritka az ennyire univerzális munkavállaló. Tizenöt diplomája van, legalább száz OKJ-s bizonyítványa. Profi esztergályos, villanyszerelő, szobafestő-mázoló, thai masszőr, mindemellett harminchárom nyelven képes kommunikálni. Fiatal kora ellenére máris hihetetlen tudás birtokában van. Mérnöki precizitású testfelépítésének köszönhetően korlátlanul terhelhető. A pénz nem érdekli, csak az elvégzendő munka.
A tökéletességet szüleinek köszönheti, akik három évtizeddel ezelőtt felismerték, ha a fiuk talpon akar majd maradni, mindenre fel kell készíteniük. Éppen ezért szigorú menetrend szerint tanították, valósággal beprogramozták. Játékokat sosem kapott, gyerekközösségbe nem járt. Nevelése eltért a hagyományostól. Tudatosan nem babusgatták, szigorúan mindig a következő a feladatra koncentráltak.
Vendéglátóim végül büszkén mutatták be fiukat, Botondot, aki hang- és távvezérléssel működik. A szemgödrébe ültetett kamerák segítségével tájékozódik, az útjába kerülő tárgyakat pedig lézerrel tapogatja le. A kávét is így szolgálta fel, majd apró kerekein, csipogó hangokat hallatva, kigördült a szobából.
Címkép: Elon Musk és a Tesla