Az Orbánok hete

Posted by

Ezzel szemben a tény az, hogy az inflációnak nem vagy nem elsősorban a háború az oka, hiszen az áremelkedések már jóval a háború előtt elkezdődtek. A szankciók pedig okoznak ugyan gondot Európának is, de főleg mégiscsak az oroszoknak kellemetlenek. Az előrejelzések szerint az orosz GDP idén mintegy 10 százalékkal fog visszaesni, míg az európai gazdaság továbbra is növekedésben marad. De ha Orbán azt képzeli, hogy a valamilyen csoda folytán, vagy az ő állhatatos sürgetése nyomán megszülető békében a korábbi állapotok térnek vissza, akkor nagyon téved, mert Európa a háború befejezése után is mindent meg fog tenni azért, hogy ne függjön az orosz energiahordozóktól. Még akkor sem, ha ez plusz pénzbe kerül. A legnagyobb árat pedig az oroszok kitartottja fogja fizetni.

Azt állította Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (a brüsszeli európai csúcson a Reuters hírügynökségnek), hogy a kormány nyitott a kompromisszumra az Európai Bizottsággal és meg szeretne állapodni a helyreállítási pénzek folyósításáról, de a Bizottság kifogásai nem elég konkrétak.
Ezzel szemben a tény az, hogy de nagyon is azok, méghozzá 44 oldalon részletezve, és az illetékes uniós biztos levelének tartalma még ki is szivárgott valahogyan, talán azért, hogy ne lehessen letagadni. De úgy látszik, még így is le lehet.Azt is állította Orbán Balázs (ugyanott), hogy amikor a Bizottság azt veti fel, hogy egyes pályázatokon csak egyetlen, általában a Fideszhez kötődő pályázó vesz részt, a probléma az eltérő uniós és magyar módszertannal van. „Másképp számolnak, mint mi.”
Ezzel szemben a tény az, hogy nem számolnak másképp, mert az egyszer egy náluk is, nálunk is egy, csak Brüsszel szerint ez baj, Orbánék szerint viszont kifejezetten jó. Nem értenek az egyenes magyar szóból? Lám, már a véleményszabadságot sem tűrik az EU-ban.

Azt állította továbbá a politikai igazgató, hogy „arra is felkészültünk, hogy az uniós pénzek nélkül is meg kell élnünk. Ez nem jó forgatókönyv a számunkra, de anyagilag felkészültünk rá.” Ezzel szemben a tény az, hogy lelkileg és politikailag talán tényleg felkészültek, anyagilag azonban nem. Igaz, hogy tavaly ősszel, valamint az elmúlt hetekben összesen mintegy 7,5 milliárd euró értékben bocsátottak ki devizakötvényeket, vagyis vettek föl hitelt, de ehhez képest az egyelőre meg nem kapott helyreállítási támogatás összege 15,5 milliárd euró, amiből 5,9 milliárd ráadásul vissza nem fizetendő összeg lenne. Az úgynevezett kohéziós támogatás további 21,7 milliárdot tesz ki, vagyis ezek a pénzek messze nincsenek meg sehol a kormány zsebében. És ha máshonnan kellene összeszedni őket, az nem egyszerűen egy nem jó forgatókönyv lesz, hanem drámai.

Megjelent A Népszava Vélemény rovatában és az Új Hétben