A katonai egyensúly a fegyverszállítások miatt Ukrajna javára változhat

Posted by

Oroszország hamarosan kimeríti harci erőforrásait, jósolják a nyugati értékelések. A területi ellenőrzésben bekövetkező apró elmozdulások kevésbé számítanak, mint az általános erőegyensúly, amely elemzők szerint az elkövetkező hónapokban ismét Ukrajna javára változhat.

Az ukrán területi védelmi erők tagjai a Lysychanskba vezető úton. Az orosz erők ellen harcolnak, amelyek hetek óta Lysychansk és Severodonetsk irányába összpontosítják a tűzerőt. (Heidi Levine fotója a The Washington Post számára)
 Nyugati hírszerzési előrejelzések és katonai szakértők szerint az orosz hadsereg hamarosan kimeríti harci erőforrásaiot, és kénytelen lesz leállítani offenzíváját az ukrajnai Donbász keleti részén. “Eljön majd az idő, amikor az aprócska előrelépések, amelyeket Oroszország tesz, a költségek és vesztességek fényében fenntarthatatlanná válnak, és jelentős szünetre lesz szükségük a regenerálódásához” – mondta egy magas rangú nyugati tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt a kényes kérdésről. Az értékelések annak ellenére születtek, hogy az orosz haderő folyamatosan előrenyomul a ukrán erőkkel szemben, beleértve Szeverodonyeck városának pénteki elfoglalását, amely a legnagyobb városi központ, amelyet Oroszország a legutóbbi, közel három hónappal ezelőtti donbászi offenzíva megindítása óta elfoglalt keleten.
Az oroszok most közelednek a szomszédos Lysychansk városához, a Donyec folyó túlsó partján. A város elfoglalásával Oroszország szinte teljes ellenőrzést gyakorolna a Luhanszki terület felett, amely egyike a Donbász régiót alkotó két oblaszt, azaz tartománynak. A Donbász ellenőrzése Oroszország “különleges katonai műveletének” nyilvánosan deklarált célja, bár a februárban indított többfrontos invázió egyértelművé tette, hogy Moszkva eredeti ambíciói ennél jóval szélesebb körűek volta

 

Füst száll fel Szeverodonyeck felett az orosz és ukrán erők harca közben.

Lysychansk elfoglalása kihívást jelent, mivel a város magasabban fekszik, és a Donyec folyó akadályozza az orosz előrenyomulást kelet felől. Úgy tűnik tehát, hogy az orosz csapatok ehelyett a várost nyugatról akarják bekeríteni, délkeletre nyomulva Izyumból és északkeletre Popasnából a folyó nyugati partján.

Az orosz Telegram-csatornákon folytatott beszélgetések és az ukrán védelmi miniszterhelyettes, Anna Malyar szerint az orosz hadsereg nyomás alatt áll, hogy vasárnapra egész Luhanszk orosz ellenőrzés alá kerüljön, ami talán magyarázza az elmúlt hét fokozott lendületét.

A “kúszó” előrenyomulás azonban szinte teljes mértékben a hatalmas mennyiségű lőszer, különösen a tüzérségi lövedékek felhasználásától függ, amelyeket olyan ütemben lőnek ki, amely ütemet a világ szinte egyetlen hadserege sem lenne képes sokáig fenntartani – mondta a magas rangú nyugati tisztviselő. Oroszország eközben továbbra is súlyos felszerelés- és emberveszteségeket szenved, ami megkérdőjelezi, hogy meddig tud még támadásban maradni – mondta a tisztviselő. A tisztviselők nem hajlandóak időkeretet mondani, de Boris Johnson brit miniszterelnök a hírszerzési értékelésekre hivatkozva a héten jelezte, hogy Oroszország csak a “következő néhány hónapban” lesz képes folytatni a harcot. Ezt követően “Oroszország eljuthat egy olyan pontra, amikor már nincs előrehaladás, mert kimerítette erőforrásait” – mondta a Süddeutsche Zeitung című német lapnak adott interjúban.
Az orosz kommentátorok is emlegetik a kihívásokat, hangsúlyozva a krónikus emberi erőhiányt. “Oroszországnak nincs elegendő fizikai ereje az ukrajnai különleges katonai művelet zónájában… figyelembe véve a közel ezer kilométeres (vagy annál is hosszabb) konfrontációs vonalat” – írta Jurij Kotyenok orosz katonai blogger Telegram-fiókján. Becslése szerint Oroszországnak 500 ezer katonára lenne szüksége céljai eléréséhez, ami csak nagyszabású mozgósítással lenne lehetséges, ami egy potenciálisan kockázatos és népszerűtlen lépés, amitől Vlagyimir Putyin elnök eddig tartózkodott. A jelenlegi orosz támadás máris túlszárnyalta azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint Oroszország támadó képességei nyárra tetőznek. A szerződéses katonák és tartalékosok agresszív toborzása segített abban, hogy akár 40-50 ezer katonát isbevonultassanak, hogy pótolják a harcok első heteiben elvesztett vagy harcképtelenné vált katonákat, ukrán tisztviselők szerint. Oroszország régi harckocsikat hozatott ki a raktárakból és a hatalmas ország területén lévő bázisokról, hogy azokat az ukrajnai frontvonalakra dobja.

Az oroszok még mindig előnyben vannak az ukrán erőkkel szemben, akik szintén szenvednek. Ukrán tisztviselők napi 200-ra teszik a harcban elesett katonáik számát. Az ukránok szinte teljesen kifogytak a szovjet korszakból származó lőszerekből, amelyekre saját fegyverrendszerük támaszkodik, és még mindig a nyugati rendszerekre való átállás folyamatában vannak. Az ukrán csapatok körülményei azonban valószínűleg csak javulni fognak, ahogy egyre kifinomultabb nyugati fegyverek érkeznek, míg az orosz erőké várhatóan romlani fog, ahogy egyre mélyebbre ásnak a régi, elavult felszerelésekből álló készleteikben – mondta Ben Hodges nyugalmazott tábornok, az európai amerikai erők egykori parancsnoka, aki jelenleg a Center for European Policy Analysis munkatársa. Valamikor az elkövetkező hónapokban az ukránok annyi nyugati fegyverzetet kapnak, hogy valószínűleg képesek lesznek ellentámadásba lendülni és megfordítani a háború menetét – mondta. “Továbbra is nagyon optimista vagyok, hogy Ukrajna győzni fog, és hogy az év végére Oroszországot visszaszorítják a február 24-i vonalra” – mondta, utalva a 2014-es és 2015-ös harcok során elfoglalt, oroszok által megszállt krími és donbászi területek határára. “Jelenleg szívás az orosz tüzérség fogadó oldalán lenni. De az én megítélésem szerint a dolgok a következő hetekben az ukránok javára fognak fordulni”.”
Már most vannak arra utaló jelek, hogy a nyugati fegyverek szállítása egyre gyorsul. A múlt héten újonnan érkezett francia Caesar-haubitzokról készült videófelvételek akció közben a harctéren, majd ezen a héten a német Panzerhaubitze 2000-esek következtek, az első a Németország által ígért nehézfegyverek közül, amelyeket leszállítottak.

Egy ukrán katona azorosz állások felé tüzel egy Caesar-howitzrrel az ukrajnai Donyeck térségében 2022. június 8-án. (Reuters)

Szombaton az ukrán védelmi minisztérium videofelvételt tett közzé az amerikai HIMARS-rendszerek első tüzeléséről a harctéren. Ukrajna keményen nyomást gyakorolt az Egyesült Államokra, hogy egyezzen bele a kifinomult többszörös rakétaindító berendezés szállításába, amely lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy akár 50 mérföldre az orosz vonalak mögött is csapást mérjen. Nehéz megjósolni a jövőt, mert nagyon sok mindent nem tudunk az ukrán erők körülményeiről és erejéről – mondta Mattia Nelles, egy német politikai elemző, aki Ukrajnát tanulmányozza. Az ukránok nagyfokú titkolózást tartanak fenn, így nehéz tudni például, hogy hány katonájuk van még Lysychansk térségében, vagy mennyi a valós veszteségek aránya – mondta. Egy másik ismeretlen adat az orosz tüzérségi készletek nagysága, amelyet a nyugati hírszerző ügynökségek kezdetben alábecsültek – mondta a nyugati tisztviselő. Mivel az oroszok rövid háborúra számítottak, amelyben az ukrán erők gyorsan összecsuklanak, nem tettek erőfeszítéseket a termelés felfuttatására az invázió előtt, és bár mostanra feltehetően megtették, védelmi ipari komplexumuknak nincs meg a kapacitása ahhoz, hogy lépést tartson azzal a “hatalmas” ütemmel, amellyel Oroszország tüzérségi lövedékeket használ fel – mondta a nyugati tisztviselő. “A készletük nem végtelen” – mondta. És bár az ukrán erőknek most nehéz dolguk van, úgy tűnik, nem fenyegeti őket az összeomlás veszélye – mondta Michael Kofman, a Center for Naval Analysis (CNA) orosz tanulmányokért felelős igazgatója a Silverado Policy Accelerator Geopolitics Decanted című podcastjában.

Kofman szerint az Oroszország által jelenleg elért kisebb területi nyereségek kevésbé jelentősek, mint az általános erőviszonyok a harctéren. “A háború legjelentősebb része nem ezek a földrajzi pontok, mert most már nem csak az akarat, hanem az anyagiak versenyéről is szó van, arról, hogy ki fogy ki előbb a felszerelésből, a lőszerből és a legjobb egységeiből” – mondta. “Mindkét erő valószínűleg kimerül a nyár folyamán, és akkor hadműveleti szünet következik”. Ezen a ponton, feltéve, hogy elegendő mennyiségű fegyver és lőszer érkezik, a remény az, hogy Ukrajna képes lesz ellentámadásba lendülni, és megkezdheti az orosz csapatok visszaszorítását – mondták ukrán tisztviselők. Ha nem, akkor mindkét fél beássa magát, hogy megvédje állásait, és patthelyzet alakul ki, hacsak nem sikerül diplomáciai áttörést elérni – mondta a nyugati tisztviselő. “Két oldal lesz, amely nem területi előnyre törekszik, hanem hadműveleti szünetre, a frontvonal utánpótlására és tehermentesítésére összpontosítva, és ezen a ponton egy elhúzódó konfliktusba jön” – mondta.
The Washington Post

%d bloggers like this: