Meghalt Féderer Ágnes

Posted by

> Hosszú betegség után elhunyt Féderer Ágnes a Népszabadság egyik legtehetségesebb újságírója, remek riportere.  Ágnes fiatal volt, halála előtt nem sokkal töltötte be az 58. életévét. Féderer Ágnes az 1990-ben tagja volt  a Népszabadság oktatási stúdiójának. A stúdiót a pártállami léttel szakító, önállosodó lap azért indította, hogy olyan fiatalokkal töltse fel a szerkesztőséget, akik már a nyugati, demokratikus normák szerinti újságírást tanulták. Nagyon sok tehetség került ki ebből a műhelyből. Köztük Uj Péter, Szemere Katalin, Fekete Gy. Attila, Pócs Balázs. Ők valamennyien az újság munkatársai lettek. Féderer Ágnesről egykori népszabis kollégái mint született riporterről beszélnek, aki közel tudott kerülni az emberekhez, és aki empátiájának köszönhetően rá tudta venni az elesetteket, nehéz helyzetűeket is, hogy nyilatkozzanak, őszintén kitárulkozzanak neki és a napilapnak.Önéletrajzában ezt írta: Miskolcon születtem, Gödöllőre jártam egyetemre, mert valaha Afrika-kutatónak készültem. Amiért végül nem ebbe az irányba indultam el, annak az az oka, hogy mindig szenvedélyesen érdekeltek az emberek és a világ dolgai – közel két évtizeden át ezért újságíróskodtam. Olyan riporter voltam, aki hitt az írott szó erejében, és nem ismert lehetetlent, ha jó ügyről volt szó. Már akkor sokat töprengtem azokon a sorsokon, melyek megnyíltak előttem, és a munkám egy-egy történetben általában nem ért véget azzal, hogy hogy kinyomtatták a cikkemet. Volt, akinek az életét éveken át kísértem. Éreztem, hogy a közvetlen segítés és tanácsadás lehet egyszer majd a foglalkozásom, hiszen ezt mindig is feladatomnak tekintettem.

 A magyar újságírás helyzetét mutatja, hogy az ezredforduló után a Népszabadság egyik legkiválóbb riportere abbahagyta az újságírást, majd ezután kutyatenyésztéssel és pszichológiával kezdett el foglalkozni. Elvei nem változtak. Az idei áprilisi választások után Kossuth Cassandra levelét idézte:
Kossuth Lajos Deák Ferenchez- Cassandra levele
“Én e tényben a nemzet halálát látom; s mert ezt látom, kötelességemnek tartom megtörni hallgatásomat; nem a végett, hogy vitatkozzam, hanem hogy Isten, a Haza s az utókor nevében esdekelve felszólitsalak: Nézz körül magasb államférfiui tekintettel, s fontold meg a maradandó következéseket, melyek felé vezeted a hazát, melynek élni kellene, midőn a mi csontjaink már rég elporlottak; a Hazát, melyben nemcsak a jelen röppenő perczét, de a változhatlan multat s a közelgő jövőt is szeretnünk kell. – Ne vidd azon pontra a nemzetet, melyről többé a jövőnek nem lehet mestere!…
Ne vezesd hazánkat oly áldozatokra, melyek még a reménytől is megfosztanának!
Tudom, hogy a Cassandrák szerepe hálátlan szerep. De Te fontold meg, hogy Cassandrának igaza volt!”

Féderer Ágnes nem csak újságíróként alkotott nagyot, de fiatal tehetségek felkarolásával is foglalkozott: a Népszabadság iskolájában sok tehetség került ki a keze körül. A Népszabadság két tehetséges fiatalja Uj Péter és Féderer Ágnes összeházasodott. Egy fiúk született, Bence.

A Media1 alapján