Ma van Ivan Dan ünnepe

Posted by
Benkovits György
Ma, szombaton, Szentendrén Ivan dan ünnepe. Nagy drukkal várjuk el tudtuk e juttatni a meghívás üzenetét az Ivan dan-ra a szentendreieknek és invitációnkat elfogadják e? Egy hete kezdtük el népszerűsíteni programunkat. Amelyhez a hetvenes években még elég volt egy stencilezett ánégyes papír a faliújságra kitűzve, a kilencvenes éveben 25 áhármas plakát a szentendrei hirdető oszlopokon, a digitális korba lépve néhány bejegyzés az iwiw-en és Szentendrén jószerivel mindenki tudott arról amit meghirdettünk.
Ma meg a facen tucatnyi poszt akár még 300 megosztással is, de ez ma már csak arra elég, hogy ha megkérdezzük ismerősünket, hogy hallott e arról, hogy szombaton a középkori luminara ünnepek mintájára Horvát Nemzetiségi Önkormányzatunk ezernyi apró mécses fényével ünnepli az Ivan dan-t, Keresztelő Szent János ünnepét. A Templomdombon, a Fő téren és a Duna korzón több ezer mécsest rakunk ki, hogy a sok apró fénnyel elűzzük a sötétséget. A válasz jó eseteben – Valamit láttam a facen, de ne haragudj erről a mécses dologról nem is hallottam.” Ezért aztán kedves, barátaim, most még utoljára osszátok meg e posztot akkor is, ha ti már unalomig ismeritek és mindent tudtok ünnepünkről!
Délután négy órától ünnepi mise kezdődik a templomdombi Keresztelő Szent János Templomban amelyen a „Zdarva budi Mario..” éneket nagy örömünkre Sárközi-Lindner Zsófia énekesnő tolmácsolásában hallhatják.
A misét követő agapen a templom mellett lénő sátornál Pilis Dani alpolgármester köszönti a dalmát közösséget.
A templomdombon közben Jámbor Emese művésznő irányításával elkezdődik Keresztelő Szent János jelkép szerkesztése és a logo mécsesekkel való kirakása. Az igazi látványos akció azonban 19 óra 30 perckor a mécsesek kiosztásával kezdődik. A Duna parti Művelődési ház bejáratánál két tucat segítővel a Fő téren, a Templomdombon, Váralja lépcsőn, Török közben, a Duna korzón és a Parti szerviz úton a Lázárt tértől a Kucsera Keresztig lévő szakaszán, a Duna korzó gátjának mellvédjén a lépcsőtől Kucsera Keresztig, a Futó utca Duna korzó végi szakaszán, a Görög utcában, a Lázár keresztnél, és a Hild lépcsőn kirakjuk és meggyújtjuk a mécseseket.
Este kilenc előtt tíz perccel Mákó Miklós és Perger Gusztáv trombitái szólalnak majd meg a Riverside pontonon, és ezt követően még kétszer. Előbb a Fő téren majd a Templomdombon , hogy jelezzék a szentendreieknek, gyújtsák meg mécseseiket, mert itt festa ideje. Amikor már kellően sötét lesz elkezdődik a Vigad Együttes koncertje, amely kisebb szünetekkel közel éjfélig tart majd
Körülbelül 21 óra 15 perckor a Horvát Hagyományőrző Együttes táncosai a Fő téren táncolnak majd .
Kilenc óra után a Templomdombon is megszólalnak a trombiták, hogy a sétálókat a Keresztelő Szent János mécsesekből kirakott jelképéhez invitálják.
A Duna korzón öt sátorban a Kőhegybor borai, kézműves termékek, levendula rác ürmös is kapható lesz és ha elfogadták kérésünket a Duna parti vendéglők. teraszaikon is ott lesznek az ünneplők. Két sátorban szentendrei dalmát ételt kóstolhatnak az esti sétálók és Duna-parti Művelődési ház büféje is nyitva lesz. „Mi Szentendrénk” címmel Weszelits András régi szentendrei fotókat vetít majd az udvaron.
23 órakor a Fő téri keresztnél Schwartz Dávid előadásában búcsúztatjuk el a Szent-Iván éji fényeket.
De most itt arra kapacitálom Önöket, elsősorban a rossz alvókat, az éjjeli baglyokat a parton a kellemes éji hűsben szívesen sétálókat, jöjjenek az ünnep végeztével, segítsenek összegyűjteni a mécses tartó üvegeket! Nem kell hajlongani sem értük, mert van tíz, a mellékelt képen látható hosszú nyelű eszközünk is, saját szóhasználattal mécsesszedőnk, amivel a rekeszekbe tudjuk gyűjteni a kis üvegeket.